Anul 2014 nu a fost unul bun pentru industria avicolă. Evaziunea fiscală şi importurile masive determinate de embargoul impus de Rusia au făcut ca anul care urmează a se încheia să fie primul din ultimii zece în care sectorul nu a înregistrat creşteri de producţie.
„Până la finele lunii august, importurile de carne de pasăre au crescut cu 25% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar exporturile au scăzut cu 10%. Acest lucru arată o creştere a ofertei pe piaţa internă în cifre absolute cu 35.000 tone, iar în procente cu 15%, dar şi o scădere a preţurilor la poarta fermei între 12 şi 15%. Fermierii români, în această perioadă legată de embargoul cu Rusia, au pierdut bani la poarta fermei pentru că le-au scăzut preţurile. Numai la o reducere de preţ de 10%, pierderea este de 30 de milioane de euro. (...) Este primul an din ultimii 10 când sectorul avicol nu a înregistrat creştere de producţie, în condiţiile în care ne-am obişnuit să creştem cu 7 - 8 procente pe an”, a spus preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van, la un seminar organizat de revista de specialitate Industria Cărnii.ro.
Ilie Van apreciază că orice măsură care se ia în sprijinul producătorilor este binevenită, fie că este vorba de stocare privată sau de susţinere pentru export, însă cea mai importantă rămâne reducerea TVA la carne şi produse din carne de pasăre.
România importă anual în jur de 130.000 de tone de carne de pasăre din ţările UE şi exportă 80.000 de tone, însă ca şi valoare, exporturile sunt mult mai mari decât importurile, pentru că se exportă produse procesate cu valoare adăugată mare.
Chinezii sunt interesaţi de investiţii în avicultura românească
În urma discuţiilor purtate la “Forumul 16+1” organizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în cadrul Târgului INDAGRA, membri ai delegaţiei chineze şi-au exprimat interesul pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul creşterii păsărilor, împreună cu parteneri români. În context, un grup format din reprezentanţi guvernamentali din provincia Hubei şi oameni de afaceri chinezi au stabilit o întâlnire cu avicultori români din judeţul Vâlcea, membri ai Federaţiei Naţionale PRO AGRO.
Potrivit unui comunicat al PRO AGRO, obiectivele întâlnirii se referă la o posibilă investiţie româno-chineză dedicată reproducţiei avicole, pentru care să se acceseze şi fondurile europene din noul PNDR, precum şi la posibilitatea valorificării cărnii de pasăre pe piaţa chineză.