În 2014, producţia de miere recoltată în judeţul Mureş a fost cu 50% mai scăzută decât în anii precedenţi, susţine Liviu Timar, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Mureş.
„În sectorul agricol şi zootehnic producţiile sunt bune. Nu a fost un an bun însă pentru crescătorii de albine. Producţia la miere de albine, din discuţiile pe care le-am avut cu apicultorii, a fost cam la 50% faţă de anii normali. În perioada înfloririi salcâmului s-a întâmplat ceva, nişte fenomene foarte interesante care au făcut ca producţia de miere să fie foarte mică. Singurul domeniu în care producţia este mult mai mică decât media multianuală a fost în acest domeniu, al albinelor. Probabil în perioada de culegere a albinelor au fost precipitaţii în perioada de înflorire a salcâmului, a fost o perioadă de zece zile de precipitaţii şi au trecut florile”, a spus Liviu Timar, potrivit Agerpres.
Crescătorii de albine din Mureş susţin că anul trecut a fost cel mai slab din ultimii 30-40 de ani. „A fost un an foarte slab, cel mai slab din ultimii 30-40 de ani, motivele nu se ştiu, există o variantă că acest lucru s-a datorat diferenţei de temperatură dintre noapte şi zi sau iarna aceea blândă care a stricat tot”, a spus apicultorul Petru Sămărghiţan.
Harghita: Cea mai scăzută producţie din ultimii 50 ani
Şi apicultorii din judeţul Harghita au obţinut anul acesta mai puţină miere. Ei au înregistrat cea mai scăzută producţie de miere din ultimii 50 de ani.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, vremea extrem de capricioasă, cu temperaturi scăzute înregistrate în timpul nopţii, de până la două grade Celsius, a făcut imposibilă acumularea nectarului. Din acest motiv, albinele nu au avut ce să culeagă, iar producţia este extrem de slabă şi se situează la 10-20% din cea înregistrată în anii precedenţi. „Din cauza frigului, de câteva grade, din timpul nopţii, nu s-a format nectar şi chiar dacă plantele au fost foarte frumoase, albinele nu au avut ce să culeagă. Anul trecut, apicultorii care au rămas în judeţ au obţinut 20-30 kilograme, iar în acest an au ajuns şi la un kilogram sau două de miere. Suntem foarte amărâţi. De peste 50 ani nu a fost o producţie atât de slabă. În 1946 şi 1949 au fost recolte atât de scăzute, dar au fost urmate apoi de ani mai buni. Aşa că şi noi trăim cu speranţa”, a conchis Lazar Tibor.