Numai în luna noiembrie, Poliţia Română a întocmit peste 100 de dosare penale şi a aplicat aproape 3.000 de sancţiuni contravenţionale, în urma verificării operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie.
Potrivit unui comunicat de presă al IGPR, în noiembrie 2014, poliţişti de investigarea fraudelor, de ordine publică, rutieri, de la transporturi, dar şi de la alte structuri de poliţie au fost angrenaţi la nivel naţional, în efectuarea a 8.444 de controalele efectuate asupra operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie (152 la depozite cerealiere, 91 la unităţi de morărit, 362 la unităţi de panificaţie, 195 la unităţi de patiserie, 345 la distribuitori, 1.731 la comercianţi, 41 la importatori, 1.137 la persoane fizice, fiind verificate şi 4.390 de mijloace de transport).
Ca urmare a neregulilor constatate au fost înregistrate 105 dosare penale, dintre care 73 privesc infracţiuni privind evaziunea fiscală, iar restul alte tipuri de contravenţii şi infracţiuni.
În 57 de dosare penale a fost începută urmărirea penală faţă de 69 de persoane, iar 8 dosare au fost declinate la unităţi de parchet competente. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate este de aproape 1.800.000 de lei.
Şeful Poliţiei Române, chestor general de poliţie Petre Tobă, a dispus ca din 1 februarie să fie reluate controalele privind operaţiunile cu produse de panificaţie şi cereale.
Ilegalităţi şi în târgurile de animale
În judeţul Mehedinţi, niciunul dintre cele opt târguri deschise oficial de primării nu este autorizat din punct de vedere sanitar - veterinar. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSVSA judeţene, Daniel Făiniş, situaţia a fost cauzată de lipsa de fonduri necesare pentru asigurarea condiţiilor impuse de legislaţia în vigoare. „Târgurile sunt administrate de primăriile Baia de Aramă, Balta, Broşteni, Jiana, Pătule, Şimian, Strehaia şi Vînju Mare, care ar trebui să execute lucrări de modernizare a lor”, a spus Făiniş, potrivit Agerpres.
Acesta a precizat că târgurile ar trebui amenajate cu laboratoare sanitar-veterinare, padocuri pentru animale, energie electrică şi apă potabilă. Cu toate că aceste dotări nu există, activitatea se desfăşoară ilegal. „Din cauză că niciunul dintre târguri nu dispune de aceste dotări, ele nu pot fi autorizate. Din păcate, activităţile specifice târgurilor - comercializarea de produse alimentare, cereale şi animale - se desfăşoară ilegal, lucru care ne obligă să luăm periodic măsurile legale ce se impun”, a adăugat Făiniş.