Oamenii de ştiinţă olandezi au găsit o posibilă soluţie la criza alimentară care se preconizează că va afecta omenirea în viitorul apropiat: carnea obţinută în laborator din celule stem.
Cercetătorii din cadrul Universităţii Maastricht susţin că, în următoarele decenii, populaţia lumii va creşte atât de repede încât nu va mai fi suficientă hrană pentru toţi. De aceea, spune ei, carnea de vită, miel sau pui „crescută” în laborator ar putea deveni ceva normal.
Oamenii de ştiinţă au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lăsate să se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce ţesutul similar muşchiului de vită. Procedeul se numeşte producere de carne „in vitro”. Primele mostre de carne obţinută în eprubetă ar putea fi gata pentru consum în cel mult un an!
În anul 2009, oameni de ştiinţă de la aceeaşi universitate au „crescut” carne de porc prin aceeaşi metodă. Au admis atunci că produsul nu arată deosebit de apetisant, având o nuanţă cenuşie şi o textură asemănătoare calamarului. Şi în laboratoare din New York au fost obţinute fileuri de peşte folosind celule luate din ţesutul muscular al carasului auriu. Chiar dacă gustul nu este tocmai la fel cu produsele originale, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că lumea se va obişnui cu astfel de carne, pentru că nu va avea de ales.
Potrivit estimărilor actuale, consumul de carne se va dubla până la mijlocul acestui secol, datorită creşterii populaţiei. Olanda este lider mondial la producţia de carne artificială, iar guvernul a investit peste un milion şi jumătate de euro în cercetare.