În şedinţa din data de 28 mai 2014, Guvernul a adoptat Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 297/ 2013 privind stabilirea relaţiilor contractuale din sectorul laptelui şi al produselor lactate, precum şi recunoaşterea organizaţiilor de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate.
Proiectul a fost elaborat în condiţiile în care, până la această dată exista o problemă de repartiţie a preţului de la un capăt la altul al filierei laptelui, situaţie care afectează în special preţurile de la poarta fermei, care, în general, nu cresc în funcţie de costurile de producţie din ce în ce mai ridicate, a fost elaborat acest proiect. „A fost luat în considerare şi faptul că puterea de negociere a producătorilor de lapte faţă de unităţile de prelucrare a produselor lactate este redusă, aceştia nefiind cuprinşi în organizaţii reprezentative care să poată negocia în mod colectiv clauzele contractelor, în special preţurile cu o fabrică de produse lactate, pentru producţia totală sau parţială a membrilor lor”, precizează APIA într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei, prin acest Proiect se creează cadrul juridic pentru elaborarea normelor tehnice de implementare a prezenţei hotărâri referitoare la condiţiile specifice care trebuie îndeplinite de organizaţiile de producători din sectorul laptelui şi al produselor lactate/ asociaţiile organizaţiilor de producători în relaţiile contractuale, precum şi la criteriile tehnice necesare recunoaşterii acestora în vederea negocierilor prevăzute prin Regulamentul(UE) nr.1308/2013.
Totodată, se reglementează dispoziţiile necesare pentru a asigura faptul că statul membru transmite Comisiei Europene informaţii în ceea ce priveşte negocierile contractuale, recunoaşterea organizaţiilor de producători, a asociaţiilor acestora, precum şi relaţiile contractuale în sectorul laptelui şi al produselor lactate.
Procedurile de recunoaştere, monitorizare şi retragere a recunoaşterii, modelul avizului de recunoaştere, formularistica necesară recunoaşterii, precum de transmitere a informărilor pe care trebuie să le facă organizaţiile de producători/ asociaţiile organizaţiilor de producători recunoscute vor fi elaborate de către APIA.