Se acordă sau nu sprijinul cuplat la bovinele de carne în funcție de rasă? Fermierii s-au plâns că Alb Albastru Belgian nu primește banii pentru că nu e pe listă. George Turtoi susține că nu există listă. Ordinul 619 îl contrazice.
Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine pentru Carne, ne-a trimis de ceva timp la redacție o scrisoare cu nemulțumirea că rasa Alb Albastru Belgian ar fi fost exclusă de la sprijinul cuplat de producție. Există o listă cu vacile de carne care beneficiază de sprijinul cuplat. Din păcate, Alb Albastru Belgian nu se regăsește pe ea. Am avut o întreagă corespondență cu Ministerul Agriculturii și am solicitat să fie inclusă rasa. Dintr-un singur motiv: dă rezultate foarte bune la metisare. Pe de altă parte, și cei de la Minister au dreptate. Rasa nu e recomandată să crească rasă curată pentru că sunt probleme la fătare. Sunt fermier, am 87 de vaci de carne, niciuna nu este rasa Alb Albastru Belgian. Eu cresc Charolaise. Există pe listă, voi lua acel sprijin cuplat de 300 de euro pe cap de animal. Dar am fermieri în Asociație care mizează pe Alb Albastru și au nevoie de subvenție pentru că îngrășătoriile le-au fost afectate, anul trecut, de boala limbii albastre. Din păcate, această rasă nu e trecută nici în evidențele ANARZ și nu există nici un Registru Genealogic pentru Alb Albastru Belgian.
Agroinfo a fost singura publicație care l-a chestionat pe secretarul de stat George Turtoi în legătură cu condiționarea sprijinului cuplat la bovine în funcție de rasă. Întrebarea i-a fost adresată de Agroinfo oficialului din Ministerul Agriculturii la conferința ZF Agribusiness, organizată pe 25 mai. Iată ce ne-a răspuns:
Sprjinul cuplat nu are o legătură cu rasa, are legătură cu o producție minimă pe cap de animal și cu dovada că este comercializat laptele legal cu facturi și cu documente legale. Rasele sunt punctate pentru proiectele de investiții și acolo avem o listă cu rase autohtone, nu indigene. Autohtone înseamnă rase care sunt deja aclimatizate, care sunt folosite în România și rase și soiuri. Vrem, în același timp, să stimulăm și zona de producție și reproducție a animalelor în România. Nu doar să cumpărăm din afară material genetic. Pentru sprijinul cuplat nu există o condiționalitate privind rasa. Condițiile sunt: producția și numărul de capete. Sprijinul cuplat de producție se acordă între 10 și 250 de capete.
Ce spune Ordinul 619? Care sunt criteriile de eligibilitate pentru sprijinul cuplat de producție la vaca de carne? Iată care sunt:
Art. 74.
(1) SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora prevăzut la art. 70 lit. d) se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită SCZ pentru un efectiv de animale de minimum 10 şi maximum 250 de capete taurine de carne, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, constituit, după caz, din:
(i) vaci din rase de carne; şi/sau
(ii) vaci metise cu rase de carne; şi/sau
(iii) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne; şi/sau
(iv) tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne; şi/sau
(v) tauri din rase de carne;
b) solicitanţii cu un efectiv mai mare de 250 de capete taurine de carne beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 250 de capete taurine de carne;
c) tineretul mascul pentru care se solicită SCZ trebuie să aibă vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz;
d) pentru tineretul femel până la prima fătare, dar nu mai târziu de vârsta de 32 de luni la data ieşirii din exploataţie sau la data-limită de depunere a cererii unice de plată, după caz;
e) vacile de carne şi/sau vacile metise cu rase de carne şi/sau taurii de reproducţie din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ să aibă vârsta de maximum 12 ani vacile şi de 6 ani taurii de reproducţie la data-limită de depunere a cererii unice de plată;
f) efectivul de animale trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE;
g) să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.760/2000;
h) animalele pentru care se solicită SCZ trebuie să fie deţinute de beneficiar cel puţin o perioadă de 8 luni de la data intrării în exploataţie a acestora şi până în momentul ieşirii/până la data depunerii cererii unice de plată, după caz, cu excepţia vacilor din rase de carne şi sau metise cu rase de carne care trebuie menţinute, pe o perioadă de reţinere de 6 luni de la data- limită de depunere a cererii unice de plată, la adresa exploataţiei şi/sau locaţiei menţionată în cerere; momentul ieşirii din exploataţie menţionat anterior trebuie să fie cuprins între ziua următoare închiderii perioadei de depunere a cererii unice de plată pentru anul precedent şi data-limită de depunere a cererii unice de plată pentru anul curent;
i) toate animalele din categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscrişi în Registrul genealogic al rasei;
j) animalele beneficiază de sprijinul cuplat în zootehnie astfel:
- o singură dată pentru categoria tineret mascul şi/sau femel prevăzută la lit. a) pct. (iii) şi (iv);
- o singură dată pentru categoria tauri din rase de carne prevăzută la lit. a) pct. (v);
- anual pentru categoriile vaci din rase de carne şi vaci metise cu rase de carne prevăzute la lit. a) pct. (i) şi (ii).
(2) SCZ pentru creşterea taurinelor din rase de carne şi metişii acestora se acordă diferenţiat pe următoarele categorii de animale, astfel:
a) vaci şi tauri din rase de carne;
b) tineret mascul şi/sau femel din rase de carne: 75% din cuantumul aferent categoriei prevăzute la lit. a);
c) vaci metise cu rase de carne şi tineret mascul şi/sau femel metis cu rase de carne: 50% din cuantumul aferent categoriei prevăzute la lit. a).
(3) Lista cu rasele de taurine de carne este prevăzută în anexa nr. 6.
Ultimul punct ne-a atras atenția și l-am subliniat intenționat. Deci, există o listă! Pe listă, la anexa 6, sunt rasele: Aberdeen-Angus, Limousine, Charolaise, Galloway, Highland, Aubrac, Wagyu, Romagnola, Bălţata Românească - direcţia de exploatare carne, Hereford, Blonde d'Aquitaine, Salers, Sura de Stepă. Nici urmă de Alb Albastru Belgian. Este foarte bine că există o listă la sprijinul cuplat pentru vacile de carne. Singura noastră cerință este includerea pe listă și a rasei Alb Albastru Belgian. Nu e neapărat cea mai răspândită rasă în țara noastră, că nu este. Dar e rentabilă pentru îngrășătorii, a mai spus Dumitru Grigorean, fermier din Suceava. Am mai subliniat și condiția ca toate animalele și rasele să fie trecute în Registrul Genealogic. Ori, pentru această rasă, fermierul ne-a spus că nu există un Registru Genealogic. Practic, nu îndeplinește nici această condiție.
Există toate șansele ca Ordinul 619 privind criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură să se modifice pentru a doua oară. Mai ales că Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică definiția utilizatorului de pășuni și fânețe și prelungește campania de depunere a cererii unice cu 25 de zile, firește, cu penalități pe zi de întârziere. Poate Ministerul Agriculturii va lămuri într-un nou Ordin și problema rasei Alb Albastru Belgian.