SCTR: Semnal de alarmă privind boala limbii albastre (Bluetongue)
Publicat: 24 iunie 2009 - 11:00
Preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) trage un semnal de alarmă privind riscul de pătrundere şi răspândire a bolii limbii albastre în ţara noastră prin introducerea de efective de animale provenite din comerţul intracomunitar fără adoptarea unor măsuri de supraveghere şi control privind această boală.
“Am atras atenţia în nenumărate rânduri asupra tragediei care va urma
în România după pătrunderea bolii “Limba Albastră" (Bluetongue). Cu
uimire constat că atât autorităţile, cât şi o parte din fermieri
tratează cu uşurinţă situaţia.
Încă se aduc animale bolnave sau care au trecut prin boală, încă se
tolerează aşa zisul comerţ intracomunitar cu animale fără să se adopte
măsuri drastice de supraveghere şi control”, se precizează într-un
comunicat al SCTR.
În acest sens, preşedintele SCTR invocă necesitatea unei dezbateri publice privind această problemă şi supune atenţiei celor interesaţi două exemple dramatic de relevante în cazul acestei boli cu efecte devastatoare pentru sectorul creşterii animalelor.
“Având în vedere impactul deosebit de complex al bolii şi faptul că, odată intrat virusul în România, ani şi ani de zile ne vom lupta şi vom cheltui sume imense fără eficienţă, vă rog să urmăriţi doar două scurte exemple şi să hotărâţi dacă este sau nu necesar să facem o dezbatere publică asupra problemei.
Atrag atenţia că există foarte mulţi interesaţi în pătrunderea virusului şi la noi pentru ca, ulterior, să vândă vaccinuri şi tot felul de alte materiale, obligatoriu de folosit în conformitate cu normele UE. Franţa cheltuie zilnic un milion de euro pe astfel de programe”, se mai precizează în acelaşi document.
Problema controlului şi protecţiei privind sănătatea animalelor, cu referire specială la boala limbii albastre (encefalopatie spongiformă bovină), a fost semnalată şi la întâlnirea din 18 iunie a.c. dintre fermieri, ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu şi reprezentanţii ministerului şi ai direcţiilor subordinate.
Fermierii au acuzat faptul că efective de animale provenind din ţări în care această boală a fost semnalată sunt importate în România fără a se efectua testele pentru depistarea bolii.
Potrivit preşedintelui Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), Mircea Ciurea, conform informaţiilor pe care le au membrii Federaţiei, în perioada următoare urmează să fie adus în ţara noastră un efectiv de caprine provenind din Franţa, fără efectuarea testelor pentru această boală.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au precizat că testele nu mai sunt obligatorii în ţara de destinaţie, fiind vorba de schimburi intracomunitare, iar buletinele de analize ale animalelor fiind eliberate de statul membru din care provin acestea.
De asemenea, atât reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare din judeţul Timiş, cât şi cei ai Ministerului Agriculturii au recunoscut că există probleme în acest domeniu care trebuie rezolvate prin modificarea legislaţiei, dat fiind faptul că legislaţia în vigoare la ora actuală face referire la Boala limbii albastre doar pentru specia ovine, cazurile depistate la specia bovine neputând fi despăgubite. Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Liviu Harbuz, care este şi Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România şi a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA), singura soluţie în acest moment pentru toate speciile de animale este solicitarea de către crescătorii de animale a efectuării acestor teste la efectivele suspecte importate şi, în cazul depistării unor boli, animalele să fie trimise înapoi în ţara de provenienţă, pe cheltuiala furnizorului.
Totodată, crescătorii de animale s-au declarat nemulţumiţi şi de faptul că despăgubirile în cazul epizootiilor se acordă doar pentru animalele bolnave care sunt sacrificate după depistarea bolilor, nu şi pentru cele care mor din cauza bolilor.
Reprezentanţii Ministerului Agriculturii s-au disculpat în ceea ce priveşte problemele care ţin de ANSVSA, precizând că rezolvarea acestora este îngreunată de faptul că ANSVSA nu se mai află în subordinea Ministerului Agriculturii, ci în cea a Guvernului.