Ce au decis cetățenii chemați la urne duminică, 25 septembrie, pentru a se exprima cu privire la interzicerea fermelor intensive de creștere a animalelor.
Majoritatea elvețienilor au fost de partea fermierilor din țara lor. Duminică după masă, rezultatele referendumului arătau că aproape 1,8 milioane de elvețieni (62,9% din voturi) au votat împotriva interzicerii fermelor zootehnice intensive. Din cele 23 de cantoane ale Elveției, votul a fost favorabil acestei inițiative doar în orașul Basel, unde 55% (33.210) dintre votanți s-au exprimat ”Pentru”.
Martin Rufer, directorul Federației Fermierilor Elvețieni, a declarat pentru televiziunea publică SRF că rezultatul a fost un vot de încredere al publicului în sistemul agricol al țării. Acesta a mai spus că cetăţenii au recunoscut că nivelul bunăstării animalelor în fermele elveţiene este deja ridicat.
Inițiativa supusă votului a fost declanșată de activiști care au strâns 100.000 de semnături și solicitau condiții îmbunătățite pentru animalele din fermele din Elveția, inclusiv garantarea accesului în aer liber și reducerea numărului maxim de animale care pot fi crescute într-un grajd. Fermierii ar fi avut la dispoziție până la 25 de ani pentru a se adapta noilor reguli.
Atât fermierii, cât și guvernul elvețian s-au opus acestei inițiative, susținând că Elveția are deja unele dintre cele mai puternice legi de protecție a animalelor din lume. Aceștia au avertizat, de asemenea, că o reducere a producției animale din Elveția ar însemna prețuri mai mari pentru carne și produsele din carne, opțiuni reduse ale consumatorilor și o avalanșă de produse străine.
Susținătorii acestei inițiative nu au negat că prețurile vor crește, însă au afirmat că ar fi un rău necesar pentru a combate impactul agriculturii intensive asupra sănătății oamenilor și asupra mediului. Carnea ar trebui să fie un produs de calitate pentru care consumatorii vor plăti mai mult și vor mânca mai puțin, au susținut aceștia. Un reprezentant al Partidului Verzilor a spus chiar că oamenii ar trebui să revină la obiceiul de a mânca fripturi doar duminica.
Pe lângă discuțiile despre etică și bunăstarea animalelor, militanții acestei propuneri au prezentat-o și ca pe o modalitate de a adapta agricultura elvețiană la lupta împotriva schimbărilor climatice, care necesită un consum redus de carne și reutilizarea terenurilor agricole pentru a produce mai multe culturi vegetale și mai puține furaje.
sursa:www.swissinfo.ch