Reprezentanţi ai autorităţilor din opt judeţe au participat, miercuri, la Constanţa, la o simulare cu privire la modul de intervenţie în cazul unui presupus focar de febră aftoasă, la un crescător de animale din zona Hagieni, acţiune organizată de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
La simulare au participat reprezentanţi ai direcţiilor sanitar-veterinare şi ai structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor din judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Tulcea şi Constanţa.
Directorul DSVSA Constanţa, dr. Romeu Lazăr, a declarat pentru AGERPRES că, 'din cauza timpului scurt alocat acestui exerciţiu, o singură zi, acţiunea s-a desfăşurat la sediul DSVSA, urmând ca, peste circa două săptămâni, să se organizeze pe teren o nouă simulare, cu participarea autorităţilor locale'.
Potrivit dr. Romeu Lazăr, participanţii au fost organizaţi în şase grupuri de lucru, scopul exerciţiului fiind ''de a se vedea cum reacţionează cei direct implicaţi pentru a izola focarul de febră aftoasă'', întâlnirea avânt şi un rol instructiv.
'Simularea de astăzi a fost un real succes, având în vedere că toţi cei prezenţi au avut de învăţat, iar în condiţiile în care pe teritoriul României ar apărea un caz de febră aftoasă, organele abilitate ar lua măsurile corespunzătoare', a precizat reprezentantul DSVSA Constanţa.
La sfârşitul săptămânii trecute, la punctele de frontieră Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov, din judeţul Constanţa, au fost instalate covoare de dezinfecţie pentru toate autovehiculele care vin din Bulgaria, pentru a preveni introducerea febrei aftoase pe teritoriul României, după ce în ţara vecină au fost depistaţi mai mulţi porci mistreţi infectaţi.
O altă măsură luată a fost tipărirea şi distribuirea de pliante informative cetăţenilor din localităţile de la graniţa cu Bulgaria - Limanu, Albeşti, Negru Vodă, Cerchezu, Dumbrăveni, Deleni, Dobromir, Băneasa, Lipniţa şi Ostrov.
Totodată, Direcţia Silvică şi asociaţiile de vânători din judeţul Constanţa au fost atenţionate să supravegheze cu stricteţe zonele de frontieră pentru a informa de urgenţă autorităţile veterinare când constată moartea sau îmbolnăvirea animalelor susceptibile de a fi afectate de această boală virală - bovine, ovine, caprine, porcine domestice sau sălbatice.
Sursa: Agerpres