Adama
AGRICOVER

Interdicţia UE de creştere a găinilor în sisteme de tip baterie ar putea fi ignorată de sute de fermieri europeni

Publicat: 01 septembrie 2011 - 13:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este de aşteptat ca sute de crescători de păsări din întreaga Europă, cu milioane de găini ouătoare, să ignore interdicţia privind creşterea acestora în sisteme convenţionale de tip baterie, anul viitor. 

Noile reglementări sunt concepute pentru a eradica practica acestor sisteme în ferme şi pentru a spori considerabil bunăstarea păsărilor. Alături de interdicţiile UE privind separatoarele-cuşetă pentru vaci şi boxele pentru scroafe - care urmează să intre în vigoare în 2013 - măsura este considerată una dintre cele mai semnificative legislaţii aprobată vreodată privind bunăstarea animalelor.

Din zece ţări, opt nu se conformează
Potrivit cifrelor Comisiei Europene, 10 ţări urmează să se conformeze deplin noii legislaţii până când va intra în vigoare, la 1 ianuarie 2012. În acest fel, consumatorii pot fi siguri că ouăle din aceste state membre au fost produse în condiţii de bunăstare relativ ridicată pentru păsări.

Cu toate acestea, se prevede că opt ţări - printre care Portugalia, Belgia şi Polonia - nu vor creşte acest standard, în contextul în care se aşteaptă ca peste 17 milioane de găini să rămână în sistemul de baterii de tip vechi până în ianuarie.

În acelaşi timp, deşi nu există cifre noi pentru alte cinci state membre, printre care Italia, Grecia şi Ungaria, susţinătorii măsurii spun că este puţin probabil ca aceste ţări să opereze schimbarea în următoarele patru luni. Luna trecută, Italia singură a avut aproximativ 28 de milioane de găini crescute încă în aşa-numitele cuşti „neîmbunătăţite”.

Interdicţia a fost în proces timp de 12 ani, încă de când directiva UE privind găinile ouătoare a declarat în 1999 că sistemele de cuşti convenţionale neîmbunătăţite - în care păsările nu au suficient spaţiu pentru a ciuguli sau a-şi intinde aripile - ar trebui înlocuite cu sisteme în libertate sau cuşti „îmbunătăţite” cu mai mult spaţiu, paie şi locuri de căţărare pentru găini.

ferma_de_pui_b

Germania, Marea Britanie şi Olanda vor adopta noul sistem
Sunt însă şi ţări care intenţionează să desfiinţeze sistemul de cuşti neîmbunătăţite până în ianuarie, iar pentru acestea, eşecul celorlalţi în a ţine pasul suscită nemulţumire. Spre exemplu, Germania, a impus deja propriile interdicţii interne.

Se aşteaptă ca altele, cum ar fi Marea Britanie şi Olanda, să opereze trecerea completă până în ianuarie. Dar acest lucru nu s-a realizat fără un cost substanţial pentru producătorii de ouă, dintre care unii au fost scoşi din afacere.

Într-un comunicat în scris, Comisia Europeană a afirmat că este la latitudinea statelor membre să garanteze că ouăle care nu sunt produse în conformitate cu noile standarde nu sunt comercializate legal. Dar a precizat că lucrează pentru a se asigura că toate ţările iau măsuri pentru a pune în aplicare interdicţia până în ianuarie, „pentru a evita denaturări ale pieţei interne”.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 7428 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii