Adama
Vinasa Rompak

Oierii se pregătesc să iasă în stradă

Publicat: 16 septembrie 2009 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Crescătorii de ovine, împreună cu cei de bovine, s-au întâlnit la Arad, cu ocazia Târgului „Agromalim”, şi s-au pus de acord ca la sfârşitul acestei luni sau la început de octombrie, să protesteze în faţa Guvernului României.
Sindicatul Crescătorilor de Ovine şi Caprine anunţase iniţial protestele pentru începutul lui septembrie, dar au amânat demersurile până după întâlnirea, la Agromalim, cu ministrul agriculturii Ilie Sârbu şi cu alţi directori din minister. La discuţii au participat şi reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România „Romovis”, precum şi cei ai Federaţiei Crescătorilor deBovine.

Deşi fermierii ridică multe probleme, pe care le discută lunar, şi chiar mai des, cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, rezultatele întârzie să apară. Acum, ei şi-au stabilit priorităţile şi s-au hotărât să le apere pe cele care au nevoie urgentă de rezolvare: trecerea identificării şi a crotalierii animalelor de la instituţiile statului la asociaţiile de crescători, stabilirea unor facilităţi pentru producătorii agricoli la achiziţionarea terenurilor, în principal cele care fac obiectul păşunilor şi al suprafeţelor pentru cultivarea de plante furajere.

Am stabilit ca toate asociaţiile afiliate Sindicatului, respectiv vreo 2000 de crescători, să se adune în faţa Guvernului. Avem o groază de probleme, dar noi mergem cu două dintre acestea, care nu suferă amânare şi nici negociere,” a spus Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine “Moldoovis” Botoşani şi vicepreşedinte în cadrul Feredaţiei “Romovis”.


Crescătorii n-au linişte, până nu li se cedează identificarea şi crotalierea

Atât oierii, cât şi crescătorii de bovine, spun că singura soluţie pentru ca animalele să fie identificate la timp este ca asociaţiile să efectueze acest lucru, şi nu medicii concesionari ai ANSVSA, care n-au nici un interes să o facă, spun ei. “În lipsa identificării, noi nu putem asigura trasabilitatea, deoarece animalele noastre nu sunt crotaliate la timp, nu putem face controlul oficial, nu avem origine pe animale, nu putem estima valoarea de ameliorare, nu putem face bonitarea, nu putem vinde, ba mai mult, se încurajează, practic, vânzarea animalelor la colţul străzii,” ne-a explicat Ionică Nechifor.

Crescătorii sunt indignaţi de răspunsul oferit de Guvern la solicitarea lor, în acest sens. “Guvernul ne-a răspuns că o să ne comunice la momentul potrivit când va fi posibilă preluarea identificării, când va fi posibil transferul acesteia de la ANSVSA către asociaţii, către autoritatea competentă. Noi considerăm că autoritatea competentă este MAPDR, pentru că acesta notifică la Bruxelles identificarea animalelor, atât bovina, cât şi ovina, nicidecum ANSVSA-ul sau Guvernul României,” a mai spus Nechifor.

Suma medie care se notifică la Bruxelles, privind activitatea de identificare, înregistrare şi crotaliere se ridică la ovine la 44 milioane de euro, iar la bovine, la 26 milioane de euro.


Crescătorii să fie prioritari la achiziţionarea terenurilor

O altă solicitare a crescătorilor de animale se referă la stimularea producătorilor români în vederea cumpărării sau închirierii de terenuri proprietatea statului. “Deoarece noi nu avem puterea financiară pe care o au cetăţenii străini care achiziţionează terenuri în România, solicităm facilităţi financiare la cumpărare, sau, dacă există crescători care îşi permit să cumpere, atunci să aibă prioritate în faţa cetăţenilor străini”, a precizat Nechifor.

Alte probleme discutate la întâlnirea oierilor cu ministrul Ilie Sârbu, dar şi la reuniunea reprezentanţilor Federaţiei “Romovis", se referă la formele de sprijin financiar pentru sectorul zootehnic în perioada 2010-2013, privind ameliorarea raselor, măsurile de agro-mediu şi de bunăstare animală.


Unde nu-i lege, e tocmeală!

A doua solicitare a crescătorilor de ovine se învârte în jurul suprafeţelor de teren pentru păşunat şi pentru culturile furajere. Deşi legea o interzice, destinaţia păşunilor se schimbă fără ca vreo autoritate a statului să ia măsuri. Proprietatea-i proprietate, chiar dacă e publică, iar deţinătorul face ce vrea cu ea şi o transformă într-una privată cât ai clipi. Aşa se face că, adeseori, crescătorii ajung să închirieze terenurile scoase din domeniul public de la “împroprietăriţii străini”, pentru a păşuna cu animalele, sau, şi mai rău, să nu aibă suficiente păşuni.

Fermierii şi-au pus speranţele într-un ordin ministerial, care să reglementeze situaţia păşunilor o dată pentru totdeauna. La Agromalim, reprezentanţii MAPDR le-au prezentat crescătorilor forma finală a Ordinului Comun al Ministerului Agriculturii şi al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), privind păşunile comunale.

Deşi fermierii împreună cu specialiştii Ministerului Agriculturii l-au discutat, de ceva vreme, punct cu punct, şi ambele părţi au convenit, printre altele, ca păşunea să fie concesionată crescătorului pe o perioadă de minim zece ani, iar beneficiarul subvenţiei pentru reabilitarea şi întreţinerea acesteia să fie utilizatorul, respectiv crescătorul de animale/asociaţia care face dovada existenţei efectivelor, ajuns la MAI, Ordinul a suferit o modificare, în defavoarea crescătorilor: primăriile, care sunt proprietarele păşunilor, nu pot fi obligate să închirieze suprafeţele respective pe o anumită perioadă de timp; prin urmare, consiliilor locale doar li se recomandă concesionarea pe zece ani. “Ordinul nu este lege, iar o situaţie nelegiferată lasă loc interpretărilor. Apoi, primăriile vor organiza, ca şi până acum, licitaţii pentru cedarea acestor suprafeţe. Ne temem că primarii vor face în continuare ce vor şi ne vor spune că pentru ei, ceea ce hotărăşte Consiliul Local este sfânt, iar noi tot fără păşune vom rămâne,” ne-a precizat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.

MAI a cerut elaborarea caietului de sarcini, referitor la condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească şi să le respecte solicitantul păşunii. ”MAI a acceptat semnarea Ordinului, dar a pretins emiterea caietului de sarcini şi aici mai putem interveni, pentru a primi păşunile pe o perioadă mai lungă de timp. Intenţionăm să avem o întâlnire cu MAI şi cu Consiliul Naţional al Primarilor, pentru a încheia un protocol privind stabilirea perioadei minime de concesionare,” a spus Ionică Nechifor.
Vizualizat: 1793 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii