Cantitatea de lapte de vacă pe care fabricile de procesare a laptelui au colectat-o în luna septembrie 2009 a scăzut cu 10.047 tone (-11,4%), comparativ cu luna precedentă, arată comunicatul Institutului Naţional de Statistică, publicat la începutul lunii noiembrie a.c..
Cea mai importantă scădere a producţiei în luna septembrie 2009, faţă de luna august 2009, s-a înregistrat la brânzeturi cu 310 tone (-5,2%). Cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,3% din producţia totală de brânzeturi) a avut aceeaşi tendinţă descendentă.
Cea mai mare creştere a producţiei în luna septembrie 2009, comparativ cu luna precedentă, se remarcă la produsul lapte de consum cu 1.714 tone ( 10,8%). Producţia de unt a înregistrat, de asemenea, o tendinţă ascendentă în luna septembrie 2009, cu 57 tone ( 7,5%), urmată de producţia de smântână de consum cu 249 tone ( 7,0%) şi de cea de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 198 tone ( 1,7%), faţă de luna august 2009.
Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, în luna septembrie 2009 cantitatea de lapte de vacă colectat de unităţile procesatoare a scăzut cu 9.763 tone (-11,1%).
Scăderi ale producţiei în luna septembrie 2009, comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2008, se pot menţiona la smântâna de consum, cu 464 tone (-10,9%), urmată de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele), cu 324 tone (-2,6%) şi de brânzeturi, cu 44 tone (-0,8%).
În luna septembrie 2009, comparativ cu luna septembrie 2008, cea mai mare creştere a producţiei s-a înregistrat la unt, cu 35 tone ( 4,5%), urmat de lapte de consum cu 546 tone ( 3,2%).
În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2009, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 55.626 tone (-6,7%).
Cea mai mare scădere a producţiei poate fi menţionată la smântâna de consum, a cărei cantitate produsă în perioada 1.I – 30.IX.2009 s-a diminuat cu 739 tone (-2,1%), faţă de perioada corespunzătoare din anul 2008, urmată de brânzeturi, a căror producţie a scăzut cu 1.095 tone (-2,0%), tot faţă de aceeaşi perioadă. Cantitatea de brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (92,8% din producţia totală de brânzeturi) a avut, de asemenea, o tendinţă descendentă.
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi altele) s-a menţinut din punct de vedere cantitativ, în primele nouă luni din acest an, la o valoare apropiată de cea realizată în perioada corespunzătoare din anul precedent.
Două produse lactate cu creşteri semnificative ale producţiei realizate în perioada 1.I – 30.IX.2009 se remarcă, însă, comparativ cu perioada 1.I – 30.IX.2008 şi anume: untul, cu 1.413 tone ( 23,6%) şi laptele de consum, cu 19.679 tone ( 13,6%).
Această evoluţie se datorează atât creşterii cantităţii de lapte importat, cu 21.587 tone ( 79,3%), cât şi a altor materii prime utilizate în procesul de fabricaţie, cu 7.309 tone ( 13,6%).