Adama
AGRICOVER

Ilie Van (UCPR): Circa 30% din fermele de creştere a păsărilor din România riscă să se închidă

Publicat: 04 martie 2011 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Circa 30 % din fermele de creştere a păsărilor din România riscă să se închidă, în perioada următoare, dacă Ministerul Finanţelor Publice (MFP) nu va debloca creditarea pentru producătorii avicoli, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

'Creşterea alarmantă a preţurilor la cereale şi lipsa fondurilor pentru cumpărarea furajelor fac ca un număr tot mai mare de ferme avicole să-şi reducă producţia sau să se închidă. În situaţia aceasta sunt, din estimările noastre, circa 20-30% din totalul celor 700-800 de ferme din România', a precizat Van.

Acesta a subliniat că a solicitat, în nenumărate rânduri, reprezentanţilor Ministerului Finanţelor Publice să faciliteze producătorilor avicoli creditarea în contul subvenţiei alocate pentru bunăstarea animalelor, ce urmează a fi încasată în acest an, însă MFP a refuzat sistematic.

'Deşi mecanismul creditării în contul subvenţiei funcţionează pentru toate celelalte sectoare agricole, în vegetal, dar şi în zootehnic, sectorul avicol şi cel de creştere a porcinelor este exceptat de la acest tip de creditare. Dacă nu se va lua o decizie, în cel mai scurt timp, producţia autohtonă de carne de pasăre va fi preluată de produse similare din import cu evaziunea fiscală pe TVA bine cunoscută', a subliniat preşedintele UCPR.

Potrivit acestuia, articolul 3 din legea 74/ 2010 privind reglementarea ajutoarelor de stat acordate producătorilor agricoli prevede ca formele de ajutor de stat să fie achitate beneficiarilor, din 2010, în conturi distincte deschise pe numele acestora la Trezoreria Statului, însă prin obţinerea unui credit în avans de la bănci, acestea solicită conturi deschise în banci, nu la trezorerie.

'De două luni încercăm să-i determinăm să modifice acest articol întrucât nicio bancă nu va da credit producătorilor avicoli în contul unei subvenţii pe care o vor lua, decât dacă îşi deschid un cont în bancă, nu la trezorerie. În momentul primirii subvenţiei, banca îşi va recupera creditul şi pe urmă va da diferenţa producătorului. Sectorul avicol este la ora actuală într-o situaţie disperată pentru că nu se mai poate finanţa. În prezent, peste 90% din crescătorii de păsări au solicitat ajutoarele de stat, dar din păcate acestea vor veni abia în partea a doua a anului', a explicat Van.

Preşedintele UCPR a afirmat că preţul furajelor a explodat, la ora actuală, pe lângă faptul că nu se prea mai găsesc cereale pe piaţa internă, preţurile sunt de peste un lei/kg la porumb şi de 1,2 lei/kg la grâu.

În sectorul avicol există la ora actuala în jur de 230 de societăţi comerciale, care deţin în jur de 700-800 de ferme de creştere a păsărilor şi de ouă, producţia de carne de pasăre în viu fiind în 2010 de 430.000 de tone, iar cea de ouă de 1,36 miliarde.

Potrivit datelor UCPR, din totalul producţiei de carne de pasăre în viu au fost obţinute în 2010 circa 335.000 tone de carne tăiată. România a mai importat anul trecut o cantitate de carne de pasăre de 93.000 tone şi a exportat 48.000 de tone în 2010, consumul intern fiind de 380.000 de tone în 2010.

UCPR are 100 membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2072 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii