Peste 900 de ferme de porci, pui şi găini ouătoare rămân închise în Germania din cauza riscului de contaminare cu dioxină, substanţă cancerigenă, a anunţat Ministerul Agriculturii din Germania, ţară confruntată, de la începutul lunii ianuarie a.c., cu un scandal alimentar la originea căruia se află grăsimile animale fabricate de grupul german Harles&Jentzsch şi exportate în mai multe ţări europene
Potrivit guvernului german, până la 150.000 de tone de furaje destinate fermelor de păsări, porci şi vaci ar fi putut fi contaminate cu dioxină. În momentul culminant al crizei, după ce cantităţi de dioxină mult mai mari decât cele admise fuseseră deja depistate la găini hrănite cu furaje contaminate, peste 4.700 de ferme au fost închise provizoriu.
Patru zile mai târziu, când peste 4.000 de ferme şi exploataţii agricole şi-au putut relua activitatea, a fost descoperită dioxina şi la carnea de porc şi s-a făcut publică informaţia conform căreia carne de porc contaminată cu dioxină şi provenită din Germania a fost vândută la începutul lui ianuarie în Polonia şi Republica Cehă.
Fermierii cer 100 mil. euro despăgubiri
Preşedintele Federaţiei Agricole din Germania (DBV), Gerd Sonnleitner a evaluat, pentru un cotidian german, prejudiciul între 40 şi 60 de mil. euro pe săptămână şi a cerut crearea unui fond de ajutor finanţat de furnizorii de furaje.
Mai mult, fermierii afectaţi de problema furajelor contaminate cu dioxină cer producătorului german despăgubiri de peste 100 mil. euro. Uniunea Europeană a anunţat că nu va contribui la despăgubirea crescătorilor de animale afectaţi, dar că este pregătită să reglementeze activitatea producătorilor de grăsimi aflate la originea scandalului şi că pot fi acordate ajutoare naţionale, care trebuie aprobate de Bruxelles.
Fermele ale căror animale au fost hrănite cu furaje contaminate nu sunt obligate să le sacrifice, însă, dacă analizele arată niveluri de dioxină superioare celor admise în UE, carnea, ouăle şi laptele vor fi definitiv interzise de la comercializare. Dacă sacrificarea animalelor va fi ordonată de autorităţi, vor trebui plătite despăgubiri.
Importuri suspendate
Coreea de Sud, Rusia şi Slovacia au luat primele măsuri de precauţie faţă de carnea importată din Germania. Coreea de Sud a informat UE că-şi suspendă importurile de carne de porc din Germania, măsură pe care Comisia Europeană o consideră „disproporţionată”.
Agenţia rusă de supraveghere a agriculturii a anunţat o întărire a controlului asupra cărnii provenite din Germania şi din alte ţări europene, fără a preciza, însă, care ţări, iar Slovacia a suspendat temporar vânzarea de ouă şi de carne de pasăre din Germania şi a ordonat controale în magazine şi antrepozite.
De asemenea, Camera Agricolă din Cehia a cerut interzicerea provizorie a importurilor de produse alimentare din Germania, până la sfârşitul anchetei referitoare la urmele de dioxină descoperite în furajele pentru porci şi pui din numeroase ferme germane.
Anchetă complicată
În tot acest timp, reproşurile faţă de fabricantul de grăsimi animale folosite la furajele contaminate se multiplică. Testele efectuate de autorităţile landului german Schleswig-Holstein pe eşantioane din grăsimea folosită la furaje au relevat un nivel de peste 70 de ori mai mare de dioxină decât cel admis, iar o asociaţie pentru protecţia consumatorului, Foodwatch, a anunţat că teste întreprinse pe cont propriu pe un eşantion au arătat un nivel de peste 164 mai ridicat de dioxină decât cel admis legal. Potrivit asociaţiei, dioxina ar proveni de la pesticidele folosite la culturile agricole.
Drept urmare, Foodwatch a cerut guvernului să îi oblige pe producători să îşi testeze toate ingredientele în ce priveşte nivelul de dioxină. În plus, posibilelor încălcări ale legislaţiei sanitare li se adaugă suspiciuni de escrocherie şi de fraudă fiscală.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Agriculturii a refuzat să comenteze raportul, precizând că autorităţile federale şi de land examinează, în prezent, provenienţa dioxinei, după ce ministerul german al Agriculturii a evocat “indicii care susţin mai degrabă” o „origine criminală” în scandalul contaminării cu dioxină.
PRECEDENTE ÎN EUROPA
Cazul contaminării cu dioxină din Germania este ultimul ca dată dintr-o serie de mari scandaluri alimentare legate de această substanţă cancerigenă, în ultimii ani, în Europa, notează AFP, care semnalează câteva dintre ele:
- 2006 - Cazul grăsimii de porc din Belgia: În ianuarie 2006, autorităţile sanitare belgiene au constatat o depăşire a nivelului autorizat de dioxină la grăsimea de porc transformată în Belgia şi vândută unei întreprinderi olandeze de hrană pentru animale. Din precauţie, Belgia a plasat în carantină circa 400 de ferme de porci şi de păsări.
Olanda a pus în carantină 275 de crescătorii şi a procedat la tăierea a circa 3.500 de porci. În acelaşi timp, China a suspendat importurile de carne de porc din Belgia, Olanda şi Germania, unde şapte exploataţii agricole au fost puse în carantină.
- 2008 - Cazul privind mozzarella din Italia: În martie 2008, o sută de crescătorii de bivoli din regiunea Campagna (sudul Italiei) au fost plasate sub sechestru după descoperirea, în fabrici de brânzeturi care foloseau laptele lor, a unor niveluri de dioxină uşor superioare celor tolerate de Uniunea Europeană.
La începutul crizei, autorităţile italiene nu au considerat oportun să procedeze la retragerea produselor incriminate, care au fost vândute numai pe piaţa internă. După o săptămână, au retras din rafturi mozzarella contaminată şi au evitat, astfel, sancţiunile.
- 2008 - Cazul cărnii de porc din Irlanda: În decembrie 2008, autorităţile au anunţat descoperirea de dioxină în nouă crescătorii din ţară şi au ordonat retragerea tuturor alimentelor pe bază de carne de porc produse cu începere de la 1 septembrie, comercializate în Irlanda şi în străinătate.
Alerta a afectat reţeaua irlandeză a cărnii de porc, circa 2.000 de angajaţi din sector intrând în somaj tehnic.
Sursa:Agerpres