În agricultura românească sunt 78,8 milioane de păsări, din care 48,3 milioane sunt în ferme de subzistenţă şi semi-subzistenţă ale persoanelor fizice. Astfel, fiecare dintre cele 3,8 milioane de persoane fizice din agricultura românească are în medie 12 păsări în curte.
Restul de 30,5 milioane de păsări sunt exploatate în ferme industriale, potrivit datelor din Recensământul General Agricol 2010. Aşadar, peste jumătate din găinile, raţele sau curcanii din România sunt crescuţi în gospodăriile micilor fermieri, iar la nivelul opiniei publice există ideea că produsele agroalimentare ce provin din fermele de subzistenţă fac parte din agricultura ecologică.
Astfel, a apărut ideea că România ar avea un atu pe acest segment. Specialiştii spun însă că între agricultura ecologică şi cea tradiţională nu poate fi pus semnul egal.
Atât producătorii din industria alimentară, cât şi medicii specialişti în domeniu au concluzionat însă că ce produc românii în fermele de subzistenţă nu poate purta eticheta „ecologic”. Pe de altă parte, carnea de pasăre din gospodăriile românilor nu poate fi pusă nici pe acelaşi loc cu cea din fermele industriale. „Puiul crescut la ţară nu este industrial pentru că are acces la aer, la soare şi face mişcare, dar nici ecologic pentru că pe lângă iarbă şi grăunţe este hrănit în unele cazuri şi cu nutreţuri combinate”, a spus Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Grigore Horoi, preşedinte al producătorului de carne de pui Agricola Bacău, consideră, la rândul său că puii crescuţi în fermele tradiţionale nu pot fi consideraţi ca fiind parte din agricultura ecologică. „Aceste păsări nu pot fi considerate ca făcând parte din agricultura eco, pentru că, în acest caz, păsările nu ar trebui să se apropie de furaje tratate chimic în niciun fel”, explică el.
Piaţa ouălor şi a cărnii de pui este dominată de marile ferme
Peste 75% din piaţa ouălor şi a cărnii de păsăre este acoperită de marile companii, potrivit datelor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Numai primii doi jucători Transavia şi Agricola Bacău au derulat împreună afaceri de circa 200 de milioane de euro anul trecut având în total peste 3.000 de angajaţi.
În acelaşi timp, crescătorii de păsări în sistem ecologic din România pot fi număraţi pe degete.
Firma Ouă de ţară din Argeş, unul dintre aceşti producători, a avut anul trecut afaceri de 500.000 de euro - de douăzeci de ori mai puţin decât marile centre de producţie din România. „Estimăm pentru acest an o creştere de 30%-40%, în condiţiile în care în al doilea semestru al anului trecut am dublat capacitatea de producţie”, a declarat Anca Pop, administratorul Ouă de ţară.
Ferma produce în fiecare lună 350.000 de ouă ecologice de la 13.500 de găini care ajung pe rafturile marilor magazine din Capitală precum Auchan, Metro, Billa, Mega Image sau Cora.
Producătorii din agricultura ecologică acoperă în prezent 130.000 de hectare, de două ori mai mult ca acum cinci ani, însă acest sector reuşeşte să cuprindă doar 2% din totalul suprafeţelor agricole din România. Spre comparaţie, Marea Britanie, Franţa sau Spania alocă în fiecare an peste 500.000 de hectare acestei nişe.
sursa: zf.ro