Crescătorii de bovine vor avea propriile fabrici de procesare a laptelui
Publicat: 08 septembrie 2009 - 18:00
Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) lucrează la un proiect pentru crearea unei reţele de microfabrici de procesare a laptelui cu bani care proveniţi din credite bancare garantate de stat. Potrivit preşedintelui FCBR, Mircea Ciurea, forma finală, fundamentată economic, a proiectului va fi gata până la jumătatea acestei luni.
Proiectul va include două modele de fabrici de procesare a laptelui,
unul pentru o unitate cu capacitatea de procesare de 4.000 de litri pe
schimb, iar celălat cu o capacitate de 10.000 de litri pe schimb, iar
fiecare asociaţie judeţeană a crescătorilor de bovine va avea
posibilitatea de a alege să implementeze unul dintre aceste modele.
Proiectul mai prevede realizarea unui sistem propriu de colectare a
laptelui şi de distribuţie a produselor pentru fiecare fabrică.
Investiţiile ar urma să fie realizate din credite bancare contractate
de membrii asociaţiilor şi garantate de stat.
Nemulţumiţi de întârzierea subvenţiilor pentru calitatea laptelui
Potrivit preşedintelui FCBR, crescătorii de bovine sunt nemulţumiţi de faptul că nu au primit încă subvenţia pentru calitatea laptelui pe trimestrul al doilea din 2009, deşi reprezentanţii Ministerului Agriculturii au promis că aceste plăţi vor fi efectuate până cel târziu la sfârşitul lunii august a.c..
„Ministerul una zice şi alta face. Ne-au promis că până în data de 18 august vor termina centralizarea datelor pentru cererile depuse şi vor efectua plăţile. Noi deja trebuie să depunem cererile pentru trimestrul al treilea şi n-am primit încă banii pentru trimestrul doi”, ne-a declarat Mircea Ciurea.
Departament pentru rase de carne
Federaţia Crescătorilor de Bovine din România are, de puţin timp, un Departament pentru rasele de carne. Membrii acestuia, desemnaţi în cadrul Adunării Generale a FCBR de la Piatra Neamţ din 26 august a.c., sunt crescători de taurine din rase de carne: Viorel Hapenciuc (Timiş), Vasile Pachiţanu (Neamţ), Gavrilă Tuchiluş (Galaţi), Claudiu Frânc (Maramureş), Radu Moldovan (Alba), Ovidiu Prodaniuc (Suceava) şi Culiţă Tărâţă (Neamţ).