Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Barna Tanczos a declarat joi că este necesară implementarea unui plan de management pentru a se construi un sistem de monitorizare a sturionilor care să fie susţinut de toate cele patru ţări implicate în program, şi anume Bulgaria, Serbia, Ucraina şi România.
''Există în fiecare ţară un program de populare, dar nu avem date clare şi nu există o urmărire clară a sturionilor care au ajuns în Marea Neagră sau care s-au întors. Deci fără o urmărire exactă eu cred că programul nu poate fi continuat'', a susţinut Barna Tanczos, cu ocazia vizitei la ferma de sturioni Tămădău, efectuată în cadrul celei de-a 4-a Reuniuni regionale CITES privind conservarea şi folosirea durabilă a sturionilor din NV Mării Negre şi Dunărea inferioară.
Potrivit acestuia, pentru a se implementa un astfel de program pot fi accesate fonduri europene.
''Există Programul de cooperare transfrontalieră România-Serbia care poate fi integrat foarte bine în Strategia Dunării şi există şi fonduri disponibile pentru a accesa asemenea proiecte. Există Programul Marea Neagră care de asemenea are capitole destinate şi fonduri destinate unor asemenea proiecte şi eu cred că fondurile europene trebuie utilizate pentru a construi un asemenea sistem'', a mai spus Barna Tanczos.
La cea de-a 4-a Reuniune regională CITES privind conservarea şi folosirea durabilă a sturionilor din NV Mării Negre şi Dunărea inferioară, ce se desfăşoară în perioada 9-11 februarie la Săruleşti, judeţul Călăraşi, au participat reprezentanţi ai autorităţilor CITES şi de administrare a pescăriilor din Bulgaria, România, Serbia şi Ucraina, precum şi reprezentanţi ai Secretariatului CITES de la Geneva şi ai Societăţii Mondiale de Conservare a Sturionilor (WSCS), reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta-Dunării şi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
Sursa: Agerpres