Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 23 din 24 martie 2010 privind identificarea şi înregistrarea bovinelor, suinelor, ovinelor şi caprinelor a fost avizată favorabil de către Comisia pentru Agricultură din cadrul Senatului.
Începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, ovinele şi caprinele născute începând cu anul 2010, se identifică cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului. Toate ovinele şi caprinele se identifică în mod obligatoriu odată cu mişcarea lor din exploataţia în care s-au născut sau, cel mai târziu, la împlinirea vârstei de 9 luni.
Ovinele şi caprinele născute până la data de 31 decembrie 2009, se identifică cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului. Prin excepţie de la această prevedere, ovinele şi caprinele se pot identifica doar cu o crotalie auriculară simplă la mişcarea cu destinaţia sacrificării pe teritoriul României, înainte de împlinirea vârstei de 12 luni.
Ovinele şi caprinele născute în cursul anului 2010, care au fost identificate iniţial cu o crotalie auriculară simplă, vor fi identificate şi cu o crotalie auriculară electronică, în cazul în care: fac obiectul mişcării pe teritoriul României între exploataţii de creştere şi reproducţie; fac obiectul comerţului intracomunitar ori al exportului; sunt destinate sacrificării pe teritoriul României, dar au împlinit vârsta de 12 luni. Suinele se identifică cu o crotalie auriculară simplă sau cu o marcă.
Din 2011, totul se plăteşte!
Pentru anul 2010, ordonanţa prevede că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) achiziţionează şi atribuie cu titlu gratuit crotaliile auriculare simple necesare identificării animalelor. Medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi sunt responsabili de corectitudinea şi actualizarea permanentă a datelor din baza naţională de date informatice cu privire la animalele identificate şi înregistrate.
Crotaliile auriculare, precum şi mijloacele electronice aflate în stocul DSV-urilor judeţene la data de 31 decembrie 2010, vor fi utilizate până la epuizarea acestora, prin atribuirea cu titlu gratuit crescătorilor de animale. Începând cu anul 2011, totul se plăteşte. Achiziţionarea crotaliilor auriculare, precum şi a mijloacelor electronice pentru identificarea animalelor din toate tipurile de exploataţii, în funcţie de specie şi de sistemul de identificare naţional, va fi în sarcina crescătorilor.
Proprietarii exploatatiilor nonprofesionale de ovine, caprine, suine şi bovine pot solicita, începând cu anul 2011, în scris, direcţiilor sanitar-veterinare judeţene, să efectueze, prin intermediul asociaţiilor înregistrate legal, ai căror membri sunt, activitatea de identificare şi înregistrare a bovinelor din exploataţiile proprii. Această solicitare atrage suportarea de către proprietari a costurilor aferente întregii activităţi de identificare şi înregistrare, de înregistrare a mişcării şi a evenimentelor intervenite cu privire la aceste animale, precum şi de corectare a erorilor.
În această perioadă, reprezentanţii asociaţiilor crescătorilor de ovine poartă discuţii la Comisia de agricultură din Senat pentru preluarea, chiar din acest an, a activităţii de identificare şi înregistrare, urmând ca toate costurile aferente să fie decontate de către ANSVSA, în limita fondurilor disponibile la intrarea în vigoare a unei astfel de decizii.