Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va desfăşura, în perioada 1 mai - 30 iunie 2011, campania de vaccinare antirabică la vulpi, în judeţele Arad, Alba, Bihor, Mureş, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Covasna, Caraş-Severin, Harghita, Hunedoara, Sălaj, Sibiu, Satu-Mare şi Timiş, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Acţiunea se înscrie în cadrul Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea turbării la vulpe în România.
În cadrul campaniei, cele peste 1,9 milioane de doze de vaccin antirabic, sub formă de momeli vaccinale pentru vulpi, va fi răspândit pe o suprafaţă totală de 94.293 km pătraţi, pe teritoriile judeţelor menţionate. Din cantitatea totală de momeli vaccinale, cea mai mare parte - 1.885.860 doze, este destinată distribuirii aeriene, restul de 25.000 de momeli fiind destinate distribuirii manuale.
În cadrul campaniei este interzisă distribuirea vaccinului pe teritorii locuite, în apă, pe drumuri publice sau în apropierea spaţiilor locuite din cadrul zonelor vizate. De asemenea, în aceeaşi perioadă şi în aceleaşi zone se vor distribui materiale informative de avertizare a populaţiei. Aceste materiale vor fi distribuite populaţiei înainte cu şapte zile de începerea campaniei de vaccinare, pentru preîntâmpinarea unor eventuale evenimente nedorite.
Începând cu anul 1939, răspândirea epizootică a rabiei a început din Polonia, avansând cu 20 până la 60 km pe an spre toate ţările europene. 83% din cazurile raportate în anul 1995 au fost semnalate la vulpe, care este cel mai important rezervor şi vector de virus.
Având în vedere pericolul reprezentat de rabie, statele membre ale UE au demarat planuri de vaccinare antirabică cu momeli vaccinale, în urma cărora incidenţa acestei boli a scăzut mult. Conform Regulamentului (CE) nr.998/2003, niciun animal de companie nu poate circula în spaţiul european fără a fi identificat prin tatuare sau microcipare, fără a poseda paşaport şi carnet de sănătate, în care sunt specificate, sub semnătura medicului veterinar toate vaccinările antirabice şi alte vaccinări obligatorii.
Prin Decizia nr.712 din 23 noiembrie 2010, Comisia Europeană a aprobat proiectul înaintat de România, în valoare de 5 milioane de euro, suma necesară vaccinării întregului teritoriu. Rambursarea din partea Comisiei Europene va fi de 75%, condiţionată de vaccinarea antirabică la vulpi pe 100% din teritoriul României.
România se află pe locul doi în UE privind suma aprobată pentru cofinanţare pentru programul de vaccinare antirabică la vulpi pentru anul 2011, după Polonia, cu 6,5 milioane de euro.
Sursa: Agerpres