757 de animale din 22 de judeţe au fost diagnosticate cu Bluetongue (Boala limbii albastre), iar numărul animalelor moarte a ajuns la 132, în mai puţin de o lună de la diagnosticarea primului caz în România, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
În cele 22 de judeţe există un efectiv animale receptive de 5.937.668, iar boala afectează 757 de animale din 130 de comune. Procentul animalelor afectate de boală, din totalul animalelor receptive existente în aceste judeţe, este de 0,01% la data de 18 septembrie 2014, potrivit datelor publicate de ANSVSA.
Bluetongue: Pericol doar pentru animale, nu şi pentru om. Dezinsecţiile sunt esenţiale pentru prevenirea bolii
Primul caz de „Boala limbii albastre” (Bluetongue) în România a fost diagnosticat în 22 august 2014, în judeţul Buzău. Boala este produsă de un virus, afectează rumegătoarele şi se transmite doar prin înţepătura unor insecte hematofage şi nu prin contact direct între animale. Nu există tratament specific, animalele pot trece prin boală şi se pot vindeca în 7-10 zile. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. Laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului, precizează ANSVSA.
ANSVSA mai precizează că prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. Proprietarii de animale au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate.