Oficialităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor gălăţene au confirmat existenţa primului caz de infectare cu boala „limbii albastre” la o bovină din comuna Drăgăneşti, localitate aflată în apropierea municipiului Tecuci.
Potrivit declaraţiei făcute presei locale de către dr. Maricica Chiriac, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, este vorba despre un focar depistat într-o gospodărie din comună, unde un sătean deţine şi îngrijeşte încă şase animale. Bovina infectată va rămâne în izolare pentru tratamentul adecvat, iar microferma zootehnică, sub atenta supraveghere a organelor de specialitate.
Zonă de restricţionare
În urma planului de măsuri aprobat de autorităţi pentru eradicarea bolii Bluetongue (“limba albastră”) pe teritoriul judeţului Galaţi s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 100 km, în interiorul căreia, în jurul focarului, s-a delimitat „zona de restricţionare totală a circulaţiei animalelor receptive” cu raza de 20 km.
Primele simptome ale bolii au apărut în urmă cu câteva zile şi s-au manifestat prin temperatura corpului animalului foarte ridicată, ulceraţii în jurul gurii şi al ugerului şi salivaţie abundentă. Probele prelevate de la bovină au confirmat existenţa bolii.
Boala “limbii albastre” este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Ea afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Bluetongue prezentă în ţară
Bluetongue nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.) şi pentru ecarisarea teritoriului, dar şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.
Boala a fost confirmată în mai multe judeţe din ţară, numai în Buzău, s-au raportat un număr de 29 de focare active ale bolii Bluetongue - cu 34 de bovine şi 10 ovine bolnave.
“România ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploataţiile comerciale împotriva "bolii limbii albastre" (Bluetongue), deşi boala a apărut doar la animalele din gospodăriile populaţiei. Despăgubirile pentru animalele moarte nu reprezintă o sumă foarte mare; ele pot ajunge la cel mult la 700-800 euro/bovină, în funcţie de rasă şi de valoarea animalului şi de circa 700 de lei la ovine”, a declarat, recent, Vladimir Mănăstireanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).