IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOȚIONAL! Organizația non-guvernamentală Animals Inernational a susținut o conferință de presă marți, 21 noiembrie, în București! Reprezentanții organizației au dat publicității fotografii șocante, cu un puternic impact emoțional. În imagini, animalele sunt torturate!
Organizația a investigat exportul de animale vii din România și a ajuns la concluzia că este încălcată sistematic legislația Uniunii Europene, decizia Curții Europene de Justiție și standardele Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE). Gabriel Păun, directorul pentru UE al Animals International, declară că la nivelul UE doar două alte mari scandaluri s-au transformat în anchete și anume Panama Papers (scandalul cu paradisurile fiscale) și scandalul cu falsificarea testelor de emisie a noxelor pusă în cârca grupului Volkswagen.
ANIMALE TORTURATE!
Cu peste 1,5 milioane de viței și oi exportate în fiecare an (în principal în Libia, Iordania și Israel), România este cel mai mare exportator de animale vii către țări terțe din Uniunea Europeană. Imagini înregistrate în Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel și Iordania arată animale românești înspăimântate, pe deplin conștiente, manipulate și legate brutal cu frânghii și lanțuri sau chiar ridicate spre tavan de unul sau două picioare, înainte de a fi sacrificate prin tăieturi multiple în condiții neigienice, într-un mediu care prezintă riscuri pentru sănătatea umană. Atunci când sunt utilizate, cuștile rotative de sacrificare devin instrumente suplimentare pentru tortură.
În Egipt și în Liban, lucrătorii sunt adesea neinstruiți și neechipați, temându-se de animale. În aceste țări, manipularea animalului prin tăierea tendoanelor și a ochilor sunt o rutină înainte de tăierea gâtului.
Gabriel Păun a spus că a prezentat deja o mare parte din investigație Comisiei Europene a UE alături de peste un milion de semnături strânse în colaborare cu Eurogrup for Animals. Moment în care Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis a instituit imediat un grup de lucru pentru definirea unei strategii pe termen lung prin care să se înlocuiască comerțul cu animale vii cu carcase.
La UE a fost nevoie de susținerea a 188 de europarlamentari pentru declanșarea procedurii de anchetă, iar Animals International a reușit să strângă 207 semnături. Din păcate, europarlamentarii români au aceleași abordări ca autoritățile din țară, spune directorul pentru UE al Animals International. Adică neimplicarea! Doar 2 din cei 32 de europarlamentari au semnat pentru declanșarea anchetei. Animals Internațional acuză și Ministerul Agriculturii din România de lipsă de dialog. Și negarea unei anume realități care poate deveni contondentă în lipsa unei deschideri spre dialog.
În urma publicării rezultatelor investigației care vor fi prezentate și pe un post de televiziune german în seara acesta, probabil vor fi auziți în sfârșit și de ministrul agriculturii, Petre Daea, care nu a dat niciun răspuns la cele cinci adrese depuse oficial de Animals International.
Inserăm un pasaj din comunicatul Animals International:
„În cazul exporturilor cu camioane, niciunul dintre loturile observate la frontiera turcească nu ar fi trebuit să fie aprobat în România. Toate animalele observate în vara anului 2017 de către organizațiile partenere (Animal Welfare Foundation și Eyes on Animals) au fost înghesuite în camioane supraaglomerate, la temperaturi maxime cuprinse între 35°C și 44°C. Medicii veterinari oficiali nu ar fi trebuit să aprobe jurnale de călătorie pe această rută pe durata verii. Anexa I, capitolul VI, punctul 3.1 din Regulamentul CE 1/2005 prevede că temperatura din interiorul vehiculelor de transport pentru animale nu trebuie să depășească 30°C.
Mai mult, timpul mediu de așteptare în interiorul frontierei pentru loturile românești a fost mai mare de 16 ore. Timpii lungi de staționare, în combinație cu această caniculă insuportabilă au consecințe tragice pentru animale. Toate animalele observate au fost stresate din cauza căldurii, multe dintre ele aflându-se în imposibilitatea de a face față condițiilor de transport, iar o parte din taurii transportati au decedat, în cele din urmă, din cauza stresului termic.
În ciuda acestor condiții extreme, cele mai multe oi observate aveau un strat gros de lână și nu erau deloc tunse. 80% din totalul camioanelor inspectate ce conțineau animale din România au avut probleme cu sistemul de hidratare, în timp ce 75% dintre camioanele inspectate aveau și probleme suplimentare cu ventilația”.
FERMIERII ROMÂNI AU PLÂNS!
E drept că România este forțată în acest moment să exporte pe copite subvenția. La fel cum este drept că fermierii au plâns când și-au văzut animalele chinuite într-un hal de nedescris. Mary Pană, președintele ACEBOP, a precizat că mare parte din cele constatate de investigație s-au îmbunătățit ulterior, dar a mai precizat că, din păcate, nicio firmă care face export cu animale vii nu este din România. Deși Gabriel Păun a menționat, la un moment dat, că o firmă puternică din România are absolut tot cercul închis: de la producție vegetală, creșterea animalelor, exportul și desfacerea în țările terțe. Deși nu a dat un nume, noi putem bănui despre ce firmă este vorba.
Sunt prea multe de spus pentru a acoperi cumva acest subiect extrem de sensibil, dar cert este că trebuie făcut ceva pentru a umaniza un pic acest export de carne vie. Din imaginile văzute, vă spun cu sinceritate, se vede o realitate cel puțin îngrozitoare. Chiar și liderii spirituali ai acelor popoare s-au îngrozit și au spus că ceea ce au văzut nu e în niciun caz Halal.
MADR și ANSVSA ar face bine să nu mai trateze ca invizibile aceste probleme! Chiar dacă știm că și în România mai există asemenea satrapi nu e cazul să ne facem că ceea ce se întâmplă este neimportant. Suntem totuși un popor creștin, care încă nu își asomează porcul tăiat la Crăciun!