Regulile europene pentru sprijinul cuplat rămân bătute în cuie până-n anul 2020. Mulți dintre crescătorii de ovine vor pierde această subvenție de 7 euro/oaie/an pentru că nu respectă o regulă impusă de Comisia Europeană pentru 2016. Ce soluție au fermierii români ca să nu piardă banii?
Mulți dintre fermieri nu au oile înscrise în controlul oficial al performanțelor și implicit în Registrul genealogic al rasei. Acest lucru îi poate costa scump. Oierii au insistat pe lângă ministrul agriculturii, Achim Irimescu, să mai fie păsuiți cu un an, că o să-și pună ordine în scriptele cu rase.
Deja devenim penibili dacă-l mai întrebăm pe ministrul agriculturii dacă putem să amânăm cu un an înscrierea animalelor în Registrul genealogic. Dacă așa au fost stabilite criteriile de eligibilitate pentru 2016, așa rămân. Nu se mai pot modifica pentru că nu sunt reguli doar României, sunt valabile pentru toate statele europene. Noi am greșit undeva. Când am promis că vom înscrie 3,5 milioane de oi în Registrul genealogic. Nu se poate, declară Ionică Nechifor, secretarul general al Federației Crescătorilor de Ovine, Romovis.
Reprezentanții fermierilor au stat să se gândească la o soluție prin care să salveze subvenția pentru miile de buzunare și au descoperit o variantă.
Vom crea secțiuni speciale, suplimentare, în Registrele genealogice. Regulamentul european ne permite, regulamentul de funcționare a registrelor, ne permite. Mai trebuie și legislația românească să fie armonizată. În aceste secțiuni suplimentare vom înscrie animalele care au făcut încrucișări omogene, nu s-au hibridat. Chiar dacă nu au origine și nu le cunosc mama și tatăl, au caracteristici de rasă. La un moment dat vor ajunge și aceste animale în Registrul de rasă principal, spune Nechifor.
Comisia Europeană a alocat României un buget de aproximativ 28 de milioane de euro pentru plata sprijinului cuplat la ovine pentru 2015.