Adama
AGRICOVER

Fermierii francezi paralizează Parisul! Ce sprijin cuplat primesc și ce le spune Phil Hogan despre subvenții?

Publicat: 03 septembrie 2015 - 14:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din toată Franța s-au îndreptat încă de marți cu 1.500 de tractoare spre Paris. Ei au paralizat capitala pentru 24 de ore din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Chiar dacă UE i-a alocat Franței 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul cuplat în zootehnie, doar pentru 2015, fermierii nu sunt mulțumiți de subvențiile primite.

Parisul este în fierbere. Aproximativ 1.500 de fermieri au ocupat capitala la volanul tractoarelor, iar 5.000 de fermieri au venit cu trenul și cu autobuzele, susțin jurnaliștii francezi. Fermierii au organizat protestul din Paris înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Agriculturii, programată pentru 7 septembrie. 

Crescătorii de animale cer guvernanților să intervină în favoarea exploataţiilor agricole afectate de scăderea preţurilor.

În același timp, comisarul european Phil Hogan încearcă să potolească furia crescătorilor de animale. Irlandezul de la Agricultură le-a arătat că primesc  subvenții consistente. Doar pentru sprijinul cuplat în zootehnie s-au alocat 7,5 miliarde de euro. Din această sumă,  643,7 milioane de euro sunt destinate sprijinului cuplat pentru vacile de lapte, 4,8 milioane de euro sectorului mânzat, 120 milioane de euro sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine, 135 milioane de euro sprijin pentru produsele lactate.

marsul-tractoarelor spre paris_b

Convoiul de tractoare, în dimineața zilei de joi, la intrarea în Paris

La sumele care revin fiecărui fermier se adaugă și ajutoarele naționale pe care Franța le acordă fiecărui sector. Comisarul european crede că o creștere a subvențiilor poate dăuna intereselor fermierilor. Iată cum încearcă Phil Hogan să domolească spiritele aprinse ale francezilor. Scrisoarea a fost publicată de un cotidian francez. 

Mai multe subvenții pentru fermieri dăunează grav exportului

Sectorul produselor lactate se confruntă cu o situație extrem de dificilă, în contextul în care există o creștere moderată a cererii pe piața globală. Permiteți-mi să spun că, în ciuda volatilității prețului și a cererilor de creștere a ajutoarelor, suplimentarea subvențiilor nu este în interesul producătorilor de lapte. Trăim într-o perioadă cu producții neobișnuit de mari pe toate piețele, în special în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, dar și în Europa, în condițiile în care cererea, de exemplu, pentru China este moderată. În plus, nu există un instrument de gestionare a ofertei pentru limitarea volumului supus unui sprijin, astfel că ne putem trezi în fața unor lacuri cu lapte și a unor munți din unt, fără vreun efect pozitiv asupra prețului. Dimpotrivă, efectul poate fi negativ, exporturi mai puțin competitive pe piețele globale, ceea ce nu este deloc în interesul nostru. Cât privește lanțul alimentar, trebuie să recunosc că sunt o serie de probleme. Prețul scade la producător, dar nu se vede nicio diminuare a prețului la raft.

autostrada-paris_b

Export în Orientul Îndepărtat

Marea Britanie și Spania au stabilit practici bune care merită examinate cu atenție pentru asigurarea corectitudinii de-a lungul lanțului alimentar.  Noile oportunități pentru export duc la creșterea prețului la producător. Comisia Europeană caută, mereu, noi piețe de desfacere pentru produsele fermierilor europeni. Într-adevăr, în ciuda embargoului cu Rusia, exporturile agro-alimentare din UE au crescut cu 5% față de anul trecut. Ce-i drept, a contribuit la asta și deprecierea monedei euro. Bugetul UE de promovare a produselor va fi triplu, va ajunge la 200 milioane de euro în 2018. Se vor deschide mai multe uși pentru fermierii europeni care vor să-și vândă mai bine produsele. Vom negocia și acorduri comerciale pentru a deschide noi piețe în Orientul Îndepărtat pentru exportul de produse agro-alimentare.  (La Tribune, 11 august 2015)

500 de proteste neobișnuite

Crescătorii de animale din Franța protestează încă din iulie, nemulțumiți de prețurile mici la lapte și carne. Ei cer și interzicerea importurilor de carne. Până acum, protestul lor a îmbrăcat cele mai neobișnuite forme: de la blocarea autostrăzilor, aprinderea cauciucurilor, plimbarea porcilor prin supermarket până la baricadarea cu gunoaie a porților fabricilor de lapte, a unor instituții de creditare agricolă sau focuri de tabără în fața magazinelor. Ar fi fost, în total, 500 de proteste.

quimper-foc-magazin_b

 

Vizualizat: 2862 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Iată ce nu ai văzut! Protestul fermierilor francezi în imagini uluitoare!

Iată ce nu ai văzut! Protestul fermierilor francezi în imagini uluitoare!

Publicația International Business Times a realizat filmul protestului fermierilor din Franța în secvențe uluitoare surprinse de unii dintre cei mai buni fotoreporteri ai agențiilor internaționale de presă Reuters și AFP.

Revolta continuă! Fermierii francezi au aprins cauciucuri pe autostradă și au controlat camioanele cu carne

Revolta continuă! Fermierii francezi au aprins cauciucuri pe autostradă și au controlat camioanele cu carne

Protestul fermierilor francezi continuă cu episoade de violență. Au aprins baloți de paie și cauciucuri și au blocat cu tractoarele intrarea în mai multe magazine din sud-estul Franței. Agricultorii au controlat camioanele cu carne.

Protest neobișnuit al fermierilor francezi: Porcii s-au plimbat prin supermarket printre clienți

Protest neobișnuit al fermierilor francezi: Porcii s-au plimbat prin supermarket printre clienți

Peste 400 de fermieri francezi protestează din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Timp de 6 zile, agricultorii au blocat autostrăzile cu tractoare și mașini agricole. Acum au ales să ducă porci vii în supermarket!

Cum o duc agricultorii din Franța? Iată ce subvenții încasează fermierii francezi!

Cum o duc agricultorii din Franța? Iată ce subvenții încasează fermierii francezi!

Franța este considerată cel mai mare producător agricol dintre țările membre UE. Potrivit unor informații difuzate de Camerele Agricole franceze, realizează aproximativ 20% din totalul produselor agricole de bază din Europa și beneficiază de o cincime din total subvenții UE. Cum o duc fermierii francezi și ce subvenții încasează?

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii