Fermierii din toată Franța s-au îndreptat încă de marți cu 1.500 de tractoare spre Paris. Ei au paralizat capitala pentru 24 de ore din pricina prețurilor mici la lapte și carne. Chiar dacă UE i-a alocat Franței 7,5 miliarde de euro pentru sprijinul cuplat în zootehnie, doar pentru 2015, fermierii nu sunt mulțumiți de subvențiile primite.
Parisul este în fierbere. Aproximativ 1.500 de fermieri au ocupat capitala la volanul tractoarelor, iar 5.000 de fermieri au venit cu trenul și cu autobuzele, susțin jurnaliștii francezi. Fermierii au organizat protestul din Paris înaintea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai Agriculturii, programată pentru 7 septembrie.
Crescătorii de animale cer guvernanților să intervină în favoarea exploataţiilor agricole afectate de scăderea preţurilor.
În același timp, comisarul european Phil Hogan încearcă să potolească furia crescătorilor de animale. Irlandezul de la Agricultură le-a arătat că primesc subvenții consistente. Doar pentru sprijinul cuplat în zootehnie s-au alocat 7,5 miliarde de euro. Din această sumă, 643,7 milioane de euro sunt destinate sprijinului cuplat pentru vacile de lapte, 4,8 milioane de euro sectorului mânzat, 120 milioane de euro sprijinului cuplat pentru crescătorii de ovine, 135 milioane de euro sprijin pentru produsele lactate.
Convoiul de tractoare, în dimineața zilei de joi, la intrarea în Paris
La sumele care revin fiecărui fermier se adaugă și ajutoarele naționale pe care Franța le acordă fiecărui sector. Comisarul european crede că o creștere a subvențiilor poate dăuna intereselor fermierilor. Iată cum încearcă Phil Hogan să domolească spiritele aprinse ale francezilor. Scrisoarea a fost publicată de un cotidian francez.
Mai multe subvenții pentru fermieri dăunează grav exportului
Sectorul produselor lactate se confruntă cu o situație extrem de dificilă, în contextul în care există o creștere moderată a cererii pe piața globală. Permiteți-mi să spun că, în ciuda volatilității prețului și a cererilor de creștere a ajutoarelor, suplimentarea subvențiilor nu este în interesul producătorilor de lapte. Trăim într-o perioadă cu producții neobișnuit de mari pe toate piețele, în special în Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, dar și în Europa, în condițiile în care cererea, de exemplu, pentru China este moderată. În plus, nu există un instrument de gestionare a ofertei pentru limitarea volumului supus unui sprijin, astfel că ne putem trezi în fața unor lacuri cu lapte și a unor munți din unt, fără vreun efect pozitiv asupra prețului. Dimpotrivă, efectul poate fi negativ, exporturi mai puțin competitive pe piețele globale, ceea ce nu este deloc în interesul nostru. Cât privește lanțul alimentar, trebuie să recunosc că sunt o serie de probleme. Prețul scade la producător, dar nu se vede nicio diminuare a prețului la raft.
Export în Orientul Îndepărtat
Marea Britanie și Spania au stabilit practici bune care merită examinate cu atenție pentru asigurarea corectitudinii de-a lungul lanțului alimentar. Noile oportunități pentru export duc la creșterea prețului la producător. Comisia Europeană caută, mereu, noi piețe de desfacere pentru produsele fermierilor europeni. Într-adevăr, în ciuda embargoului cu Rusia, exporturile agro-alimentare din UE au crescut cu 5% față de anul trecut. Ce-i drept, a contribuit la asta și deprecierea monedei euro. Bugetul UE de promovare a produselor va fi triplu, va ajunge la 200 milioane de euro în 2018. Se vor deschide mai multe uși pentru fermierii europeni care vor să-și vândă mai bine produsele. Vom negocia și acorduri comerciale pentru a deschide noi piețe în Orientul Îndepărtat pentru exportul de produse agro-alimentare. (La Tribune, 11 august 2015)
500 de proteste neobișnuite
Crescătorii de animale din Franța protestează încă din iulie, nemulțumiți de prețurile mici la lapte și carne. Ei cer și interzicerea importurilor de carne. Până acum, protestul lor a îmbrăcat cele mai neobișnuite forme: de la blocarea autostrăzilor, aprinderea cauciucurilor, plimbarea porcilor prin supermarket până la baricadarea cu gunoaie a porților fabricilor de lapte, a unor instituții de creditare agricolă sau focuri de tabără în fața magazinelor. Ar fi fost, în total, 500 de proteste.