Adama
AGRICOVER

Fermierii americani se bat pe gunoiul de grajd!

Publicat: 08 aprilie 2022 - 16:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Criza îngrăşămintelor a transformat gunoiul de grajd în „aur lichid”. În SUA, cererea din partea fermierilor a crescut atât de mult încât se fac liste de aşteptare şi preţurile s-au dublat.

Fondatorul Natural Fertilizer Services Inc, o firmă de management al nutrienţilor cu sediul în statul american Iowa, se plânge acum că nu are stocuri suficiente pentru a satisface cererile din partea fermierilor, după ce, în anii trecuţi, se chinuia să îşi vândă produsele, relatează Reuters.

Crescători de animale, care, în trecut, erau nevoiţi să plătească pentru a scăpa de gunoiul de grajd, sunt, acum, asaltaţi de cereri şi au o afacere secundară „fertilă”, iar unele ferme zotehnice au deja liste de aşteptare până la finalul anului.

Un crescător de vaci de lapte din Pennsylvania le-a oferit gunoiul de grajd gratis fermierilor locali, în toamna anului trecut, pentru că nu avea suficient spaţiu de depozitare. Atunci nu a venit nimeni să ia gunoiul de grajd oferit gratis. Acum îl vinde. Practic, stă pe „aur lichid” şi spune că şi-ar dori să aibă mai mult gunoi de grajd.

Chiar şi în statele în care efectivele mari de animale generează cantităţi masive de gunoi de grajd, nu există suficient pentru a înlocui complet îngrăşămintele chimice. În Statul Iowa, cel mai mare producător de carne de porc şi de porumb din SUA, tot gunoiul de grajd produs este utilizat. În medie, Iowa foloseşte aproximativ 14 miliarde de galoane (aproape 53 miliarde litri) de gunoi de grajd anual, potrivit lui Dan Andersen, profesor la Universitatea de Stat din Iowa, specializat în gestionarea gunoiului de grajd şi cunoscut sub numele de @DrManure pe Twitter.

Deşi gunoiul de grajd poate acoperi o parte din deficitul de nutrienţi, nu este însă o soluţie pentru a înlocui toate îngrăşămintele chimice folosite în Statele Unite. Transportul gunoiului de grajd este costisitor, iar cererea tot mai mare a determinat şi creşterea preţurilor. De asemenea, utilizarea gunoiului de grajd este strict reglementată de autorităţile de stat şi de cele federale, pentru a evita contaminarea surselor de apă.

bani-din-gunoi_b

Indiferent de dezavantaje, cererea pentru gunoi de grajd este în continuă creştere, iar odată cu creşterea cererii, au crescut şi preţurile, oferind un profit neaşteptat pentru crescătorii de animale. De exemplu, în Nebraska, preţurile pentru gunoi de grajd de bună calitate au ajuns la 11 - 14 dolari pe tonă, în creştere de la 5 - 8 dolari pe tonă, cât erau în mod obişnuit, notează Reuters.

Gunoiul de grajd ar putea deveni şi mai preţios în cursul acestui an, pe măsură ce efectivele de animale şi de păsări din SUA scad din cauza bolilor şi a costurilor pentru furaje şi alte inputuri. Din februarie, gripa aviară a distrus peste 22 de milioane de pui şi curcani din fermele comerciale din SUA.

Câştigătoare din această situaţie sunt şi companiile care produc şi comercializează echipamente de împrăştiat dejecţii solide şi cisterne pentru dejecţii lichide. Cererea pentru astfel de echipamente este, de asemenea, în continuă creştere pe piaţa din SUA, chiar dacă preţurile, care pornesc de la câteva zeci de mii de dolari, au crescut, la unii producători, cu 10% faţă de anul trecut, mai notează Reuters.

Vizualizat: 2801 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

Nu renunță la ciobănie deși are facultate și e scriitor: A fi cioban e ca și cum ai fi un Guvern întreg!

26 noiembrie 2024 - 09:36

Marcu Jura, absolvent al Facultății de Sociologie, a decis să ducă mai departe tradiția ciobănitului la momârlani. E filozof, scrie un roman, dar nu renunță la ciobănie. 

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

Subvenție APIA de 100 euro/vacă la plată din 2 decembrie!

26 noiembrie 2024 - 06:21

Pe lista plăților în avans nu au fost incluse toate schemele de plată de care beneficiază fermierii și crescătorii de animale în acest an. Astfel, la plățile finale, demarate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din data de 2 decembrie 2024. Una dintre subvențiile așteptate de crescătorii de vaci este PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii