În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.
Volumul de carne de porc exportată de către statele UE+UK în perioada ianuarie-octombrie 2020 a fost de 5,424 milioane de tone, faţă de 4,493 milioane de tone cât au fost exportate pe parcursul întregului an 2019. În perioada menţionată a anului 2020, exporturile de carne de porc din UE către China s-au dublat comparativ cu perioada similară din 2019, ajungând la 2,37 milioane de tone. Principalii furnizori europeni ai pieței chineze au fost Spania, Danemarca, Germania și Olanda. Deoarece China a interzis importurile de carne de porc din Germania odată cu apariţia unor focare de pestă porcină africană, astfel că Danemarca a devenind al doilea cel mai mare furnizor de carne de porc al UE către China, după Spania.
Pe lângă cererea puternică din partea Chinei, un alt factor determinant al creşterii exporturilor de carne de porc în 2020 a fost nivelul ridicat al producției de carne de porc din statele UE+UK. În ciuda crizei coronavirusului (COVID-19), care a condus la restricții de transport, sacrificare și export, UE a reușit să susțină producția de carne de porc. Astfel, deşi în primele zece luni ale anului 2020 sacrificările au scăzut doar cu 0,62%, greutatea medie a animalelor sacrificate a crescut cu 1,04%. De asemenea, greutatea medie a carcaselor a crescut, în special în Danemarca, Olanda și Germania, datorită întârzierii sacrificărilor ca urmare a provocărilor logistice datorate crizei coronavirusului.
Pentru întregul an 2020, se anticipează că producția de carne de porc a statelor UE+UK a atins un volum de aproximativ 24,0 milioane de tone, cu foarte puţin mai mic mic decât volumul record realizat în 2018 (24,08 milioane de tone), dar mai mare decât în 2019 (23,96 milioane de tone). Acest volum anticipat de producție de carne de porc se datorează unei ușoare scăderi a numărului de animale sacrificate în lunile noiembrie și decembrie. Reducerea de cca. 4,0% a sacrificărilor (comparativ cu primele zece luni ale 2020) vine ca urmare a scăderii numărului de purcei înțărcați în perioada de carantină din primăvara anului 2020.