SPRIJINUL CUPLAT 2018! DOCUMENTELE PENTRU APIA BLOCATE LA ANSVSA! Zeci de crescători de bovine din județul Alba stau ca pe ghimpi! Fermierii sunt disperați că vor pierde sprijinul cuplat pentru bovine, pentru anul de cerere 2018, din pricina unui blocaj la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Documentele pe care acești crescători sunt obligați să le depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) sunt blocate la ANSVSA!
Crescătorii de bovine vor pierde sprijinul cuplat pentru 2018, subvenția cu valoarea cea mai mare din zootehnie, dacă Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu va renegocia în timp util contractul cu firma IQ Management SRL. De acest contract depinde accesarea bazei naționale de date cu animale, Sistemul de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA).
Sunt peste 40 de fermieri doar din județul Alba, localitatea Mogoș, care au apelat la ajutorul AGROINFO. Apelul lor este disperat! Crescătorii de bovine au bifat anul acesta pe cererea unică de plată de la APIA, pentru prima oară, sprijinul cuplat pentru vacile de lapte, subvenție europeană cu un cuantum de minim 300 euro/cap de animal. Dacă la registrul genealogic nu au fost probleme, la APIA nu au fost piedici, necazurile mari s-au ivit la ANSVSA. Autoritatea Sanitară Veterinară nu are, până acum, un contract cu IQ Management SRL, compania privată care asigură accesul ANSVSA la baza națională de date cu animale. În acest moment, accesul la baza de date este blocat în toată țara, pentru toate direcțiile sanitare veterinare! Niciun medic veterinar nu poate opera în sistem! Accesul a fost restricționat din secunda în care IQ Management ar fi impus o taxă pentru ANSVSA. Se pare că taxa ar fi prea mare pentru bugetul ANSVSA și la acest moment se duc negocieri pentru obținerea unei taxe mult mai mici.
Suntem mai mulți fermieri la sprijinul cuplat (SCZ) în primul an și am avut pe pașapoartele bovinelor trecut metis. Cei de la Cooperativa Someș Arieșul, care ne fac controlul oficial al producțiilor, ne-au spus că avem vaci rasă pură, rasa Bălțata Românească pentru că ei ne fac controlul și ne-au înscris animalele în registrul genealogic. Ne-au luat pașapoartele ca să ni le schimbe. Le-am dat pentru preschimbare, ne-au spus că vor face la fiecare fermier dosar pe care-l depun la DSV Alba, ca să ne modifice pașapoartele. Noi avem vaci Bălțata Românească și acum așteptăm pentru că DSV ne-a comunicat că nu poate să lucreze pentru că nu are acces în baza de date. De la APIA ne-au sunat că dacă nu ducem pașapoartele cu ele în rasă pură, ne închid dosarele (pentru subvenții n.r.) și pierdem sprijinul cuplat și vom fi și penalizați. Cei de la APIA ne-au spus că nu e de glumit, că ne închid dosarele așa și pierdem fluența, a declarat crescătorul de bovine Constantin Macarie, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierul are 19 vaci pentru care ar trebui să beneficieze de sprijinul cuplat. Pierd o grămadă de bani. Pierdem subvenția și vă rugăm pe dumneavoastră să vă interesați dacă mai putem duce documentele la APIA și în septembrie, când o să rezolve ANSVSA cu baza de date. E păcat să piedem o grămadă de bani acum când vacile noastre au fost recunoscute că sunt rasă pură, spune amărât crescătorul de bovine. Constantin Macarie crește bovine din 2011, dar este primul an când vacile din ferma lui sunt înscrise în registrul genealogic și sunt recunoscute ca fiind de rasă pură.
Este problema cu softul pe care trebuie să o rezolvăm cât de repede. E vorba de contractul cu IQ Management. Deci, la nivel național se licitează din nou contractul cu IQM. Înainte aveam acces gratuit la baza de date și acum au pus taxe. Este o problemă la nivel național, nu doar în județul Alba. Noi trebuie să le dăm fermierilor pașapoartele animalelor ca să le depună la APIA. Dar nu putem să accesăm baza de date. E un cont cu licență și până se rezolvă, nu avem cum să vedem baza de date. Suntem legați de mâini și de picioare până se rezolvă. Fermierii au depus pașapoartele pentru schimbare de rasă și noi trebuie să le eliberăm alte pașapoarte. Noi discutăm cu ANSVSA și când primim licența, a doua zi eliberăm toate pașapoartele, nu e o problemă. Noi spreăm să se rezolve, să nu fie nicio problemă, dar este independent de noi. Cei de la ANSVSA renegociază acum contractul. Am înțeles că s-au pus tarife prea mari. Cert este că noi nu putem accesa până nu plătim, a declarat dr. Ioan Martin, director DSVSA Alba.
AGROINFO a discutat cu conducerea APIA Alba pentru a afla termenul limită pentru depunerea documentelor și dacă acest termen se poate prelungi, în așa fel încât fermierii să fie păsuiți și să nu piardă sprijinul cuplat. APIA știa deja despre blocajul de la ANSVSA și încearcă să-i ajute pe crescătorii de bovine să nu piardă această subvenție europeană cu o valoare mare. În același timp, și APIA are probleme delicate cu sistemul informatic. Agenția de Plăți are acces la acest sistem, Sistemul Integrat de Administrare și Control, IACS, însă acesta este nefuncțional, în acest moment, pentru că nu au fost reactualizate multe dintre funcțiuni. Licitația pentru atribuirea serviciilor de mentenanță și dezvoltare pentru acest sistem nu este finalizată. Practic, și la APIA sistemul informatic este în aer.
Nu este, în mod normal, niciun termen limită pentru depunerea acestor documente. Am discutat și cu crescătorii de bovine și acum sper să-și rezolve ANSVSA problema cu aplicația cât de curând. Nu avem niciun termen pentru că, după cum știți, nu avem nici noi nici o aplicație cu care să lucrăm. Le-am spus fermierilor că sperăm să rezolve cu documentele până la data la care începem plata avansului, adică 15 octombrie. Am citit manualul nostru de procedură și nu este precizat un termen pentru depunere pașapoarte bovine. Noi sperăm să se rezolve aplicația ANSVSA și să poată fi eliberate pașapoartele pentru bovine. Măcar în septembrie să se rezolve, iar fermierii pot să ne aducă liniștiți documentele și nu vor pierde sprijinul cuplat. Ați văzut că domnul ministru a spus că din 15 octombrie vom începe plata în avans a subvențiilor, a declarat Cătălin Olariu,director adjunct APIA Alba, exclusiv pentru AGROINFO.
SNIIA este o cerință expresă de integrare a României și un pilon important al IACS (Sistemul Integrat de Administrare şi Control)Întregul proces trebuie să asigure trasabilitatea animalelor conform principiului ”de la fermă la farfurie”. Pentru ca acest mecanism să funcționeze a fost nevoie să se creeze o rețea naționala computerizată (peste 3.500 computere), conectate în regim asincron, prin Internet, la Baza Națională de Date. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, responsibilitatea pentru SNIIA revine ANSVSA. O parte din aceste responsabilități au fost încredințate, prin licitație publică, societății noastre, care a dobândit astfel calitatea de Operator Național a SNIIA, scrie IQ Management SRL, pe pagina sa oficială.