MOCNEȘTE FURIA! Crescătorii de ovine reacționează dur la decizia Ministerului Agriculturii și a Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ) de tatuare a ovinelor. Măsura a fost luată cu scopul împiedicării fraudării celei mai mari subvenții APIA care se acordă în oierit, sprijinul cuplat.
De când a fost introdus la plată, sprijinul cuplat pentru ovine a stârnit vii controverse și dezbateri aprinse, care au culminat cu scandaluri ce au răsunat până la Bruxelles, în inima Europei, de unde sunt dictate regulile, criteriile de eligibilitate și tot ce ține de acordarea subvențiilor pentru fermieri. Scandalul s-a întețit când au crescut suspiciunile că unii dintre crescători, în goana lor după această subvenție, ar avea pungi cu crotalii și ar transforma miraculos berbeci care nu sunt de rasă în berbeci cu rasă. Chiar mai mult, s-au ivit suspiciunile că actele pentru aceste animale, certificatele de origine, s-ar fabrica pe bandă rulantă. Toate aceste inginerii ar fi fost făcute doar cu scopul de a pune mâna pe subvenția râvnită de orice oier, sprijinul cuplat.
Valoarea sprijinului cuplat la ovine a fost de cca 25 de euro/cap de animal pentru anul de cerere 2017. Pentru obținerea acestui sprijin, oierii trebuie să dețină berbeci de rasă, cu certificate de origine, înscriși în registrul genealogic al rasei sau berbeci de rasă, fără certificate de origine, înscriși în secțiunea suplimentară a registrului genealogic. Diferența este că un berbec de rasă, cu certificat de origine, le aduce oierilor sprijinul cuplat pentru alte 35 de ovine neînscrise în registrul genealogic al rasei.
În intenția declarată public de a pune capăt scandalului și valului de suspiciuni, Ministerul Agriculturii a decis tatuarea ovinelor, pe lângă aplicarea crotaliilor. Operațiunea de tatuare a ovinelor a început pe 7 iunie 2018 la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia din județul Hunedoara, unde președinte este oierul Dumitru Andreșoi, cel mai bogat crescător de ovine din România, care ar deține o turmă de peste 40.000 de mioare. AGROINFO A SCRIS AICI ÎN EXCLUSIVITATE DESPRE TATUAREA OVINELOR! CITEȘTE AMĂNUNTE!
După ce am anunțat demararea operațiunii de tatuare, crescătorii de ovine au reacționat vehement. AGROINFO a primit mesajul Asociației Agricole Țara Loviștei în care este condamnată decizia de tatuare a animalelor.
Noi considerăm că:
- metoda tatuaăii nu se mai folosește in U.E. de cel puțin 10 ani, prezintă pericol de infecție pentru animalele tinere, nu este sigură (poate fi oricând tatuat un alt animal cu același nr. decât cel tatuat inițial), odată cu creșterea animalului nu se mai poate citi corect tatuajul, este foatre greu de implementat deoarece tatuarea fiecărui animal durează între 5 si 7 minute, etc.;
Nu considerăm că este nevoie de un al treilea mijloc de identificare, când reglementările legale spun că sunt suficiente cele două crotalii;
- Dacă, totuși, se dorește încă un mijloc de identificare, de ce nu se poate să alegem bolul ruminal sau microciparea, care sunt foarte sigure, se pot citi electronic și nu se pot schimba?! Suntem în 2018, nu mai suntem pe vremea CAP-urilor... nu putem să gândim decât ca pe vremea bunicii????!!!
Asociația Agricolă Țara Loviștei este o organizație a crescătorilor de ovine cu sediul în județul Vâlcea. Președintele Asociației este Constanța Ștefan. Asociația este implicată în proiectul cooperativei agricole Țara Mea, prin care oierii români livrează carne de oaie lanțului de magazine Kaufland.