Săptămâna trecută, înainte de sărbătoarea Paștelui, un vapor încărcat cu 11.000 de berbecuți, proveniți de la fermele din România, a plecat din Portul Constanța spre Libia.
De tranportul și exportarea berbecuților s-a ocupat una dintre cele mai mari ferme de carantină și de export animale vii din Constanța. Gică Apostol, proprietarul fermei, spune că poate să colecteze până la 50.000 de capete, atât e capacitatea de stocare a fermei. Oierul susține că berbecuții exportați, cu o greutate între 50 și 64 kg, provin din zona Dobrogei, dar și din alte ferme din țară. Kilogramul de carne în viu li s-ar fi plătit oierilor cu aproximativ 8 lei/kg, sub 2 euro. Ferma se află la granița dintre județele Tulcea și Constanța și se ocupă de colectarea și îngrășarea tineretului ovin încă din 1998. Fermierul exportă berbecuți către Libia, Iordania, Liban, Siria, dar și miei, cu greutatea între 20 și 25 kg către Grecia, Bulgaria și Italia. Săptămâna trecută, trei medici veterinari din Iordania au verificat berbecuții din mai multe ferme din Prahova și Constanța. Au fost și la mine. Aștept să văd câte capete exportăm și spre Iordania. Anul ăsta nu am trimis nimic spre această țară, spune fermierul.
Este al doilea transport de berbecuți spre Libia din această primăvară. Dumitru Andreșoi, regele oierilor din România, a declarat pentru Agroinfo, în urmă cu trei săptămâni, că un vapor încărcat cu 800.000 de berbecuți a plecat în seara de 1 aprilie din Portul Constanța, tot spre Libia.