Federaţia Naţională PRO AGRO, în calitate de membru al Copa-Cogeca, a participat în data de 27 noiembrie 2013 la Business Forumul președinției Cogeca privind internaționalizarea cooperativelor agroalimentare, organizat la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei, la Forum s-au dezbătut subiecte legate de siguranţa alimentară şi de criza economică. „Actuala criză economică şi creşterea cu aproape 70% a cererii de alimente la nivel mondial până în anul 2050, vor fi punctul de plecare în dezvoltarea cooperativelor. Va fi necesară susţinerea fermierilor pentru a încasa mai mult, având în vedere că obţin doar o parte din preţul achitat de consumatori pentru produsele agroalimentare”, se arată în comunicat.
Un important punct de plecare pentru o dezvoltare sigură şi continuă ar fi cooperativele agricole, susţin liderii Pro Agro. Potrivit acestora, cooperativele agricole reprezintă unul dintre actorii esenţiali pentru dezvoltarea rurală, întrucât asigură viabilitatea economică a zonelor rurale, inclusiv a celor defavorizate, creând şi exploatând resursele rurale importante odată cu asigurarea unui număr semnificativ de locuri de muncă; în plus, ele reprezintă principala sursă a locurilor de muncă create direct sau indirect odată cu creşterea economică.
„România are de suferit mult din punct de vedere economic din cauza reticenţei fermierilor în a intra în cooperative agricole, deoarece majoritatea au impresia greşită că cele actuale sunt la fel ca fostele CAP-uri. Diferenţa este ca acele CAP erau conduse de stat, iar cooperativele agricole actuale, înfiinţate după principiile autentice existente la nivel mondial, sunt conduse în mod democratic, prin hotărârea majorităţii membrilor, fiecare membru având un vot. Cooperativele agricole din România sunt încă într-o fază incipientă a dezvoltării, în comparaţie cu cele europene care funcţionează după aceleaşi principii de zeci de ani. Reconstrucția lor trebuie făcută după principii solide, cu răbdare şi oameni capabili. Anul 2014, anul internaţional al fermelor de familie ne oferă o posibilitate unică de a promova conceptul modern al cooperativei printre fermierii mici şi mijlocii”, a declarat Florentin Bercu, directorul executiv al PRO AGRO.
La eveniment au fost prezenți preşedintele federaţiei, Alex Jurconi, prim vicepreședintele Viorel Nica și directorul executiv, Florentin Bercu.
Declarațiile speakerilor la Business Forumul președinției Cogeca privind internaționalizarea cooperativelor agroalimentare:
Dr. David Hughes, prof. marketing agroalimentar la Imperial College London și profesor invitat la University of Kent Business School și la Royal Agricultural College, Marea Britanie: ,,Provocarea noastră cea mai mare este să îi convingem pe producătorii agricoli să investească în cercetare și dezvoltare.’’
Bernard Oosterom, președinte al cooperativei FloraHolland: ,, Cooperativa noastră oferă membrilor valoare adăugată, costuri de producție mai mici în schimbul a 4% din cifra lor de afaceri, iar noi ne ocupăm de maximizarea profitului prin tranzacţionarea florilor. Din 2005 avem și membrii din exterior, 25% din florile achiziţionate de noi provin de la membrii din alte țări.”
FloraHolland este o organizație cooperativă pentru producătorii de produse horticole. Dispune de o puternică organizație de vânzări bazată pe o extinsă platformă de comercializare internațională, care apără interesele membrilor globali. Cifra sa de afaceri este de 4.4 miliarde de euro și are peste 4.000 de angajați. Vânzările sale și rețeaua de distribuție cuprind 38 de piețe de licitații fizice și electronice/pe internet, la care își realizează cumpărăturile 2.450 de clienți profesioniști.
José Manuel Rodríguez Bordallo, director general cooperativa AGRO SEVILLA: ,,Agricultorii au anumite nevoi, iar cooperativele trebuie să îi ajute să vândă integrat produsele lor. Cooperativa oferă asistență acolo unde este nevoie, vinde produsele, iar membrii respectă cerințele de producție și își plătesc taxa de membru. Cifra de afaceri este de 150 milioane de euro și avem 14% din exporturile de măsline din lume. Există control și trasabilitate de la producție la comercializare.”
Agro Sevilla este o cooperativă de gradul doi pentru măsline de masă și cel mai mare operator mondial în domeniu. Aceasta procesează și exportă măslinele produse de cele 10 cooperative afiliate. Din 1977, Agro Sevilla a evoluat, devenind un grup care reunește în prezent zece cooperative care produc măsline de masă și alte patru care produc ulei de măsline. Reprezintă peste 5.000 de agricultori, angajează peste 500 de lucrători, iar producția sa depășește 78 milioane kg. Cu o cifră de afaceri de 149 de milioane de EUR în 2012, exportă în peste 75 de țări și are instalații de producție în Spania, Argentina și Chile, precum și sucursale comerciale în SUA și Italia.
Ludovic Spiers, director general al Agrial: „Folosim un sistem de sourcing care aduce membrilor siguranța. Cooperativele agricole au controale de audit extern care garantează siguranța alimentară a produselor.” Agrial este unul din principalele grupuri agricole și agroalimentare din Franța. Fiind un grup cu specializări multiple, Agrial se implică în activități legate de producția agricolă și procesarea agroalimentară în sectorul lactatelor, legumelor, merelor pentru cidru, cărnii de pasăre și cărnii. Sediul grupului este în Normandia, având instalații industriale în Franța, Europa și, din 2012, și în Statele Unite. Acesta reunește 10.000 de agricultori afiliați în nord-vestul Franței, angajează 10.000 de lucrători și a înregistrat o cifră de afaceri de 3.6 miliarde de euro în 2012, 17% din aceasta fiind realizată în afara Franței.
Juha Ruohola, vicedirector executiv al Atria Plc: “Managementul cooperativei trebuie să investească mai mult în inovare și managementul aferent unei noi culturi de promovare. Investim în strategiile de branding, care sunt esențiale pentru noi. Cunoștințele pe care le aflăm despre clienții noștri stau la baza strategiilor noastre de dezvoltare și inovare și reprezintă cheia succesului nostru și menținerii ca lider de piață.
Avem 110 ani de activitate, 3 proprietari principali care sunt cooperative si ne concentrăm asupra excelenţei în comerț’’.
Atria Plc este o companie alimentară finlandeză în creștere pe plan internațional. Atria este una dintre companiile alimentare fruntașe din țările nordice, Rusia și regiunea baltică, fiind activă în 18 domenii comerciale și având instalații de producție în șase țări.
Vânzările nete ale Atria în 2012 au atins cifra de 1,343.6 milioane EUR, cu un număr de lucrători de 4.898. Rădăcinile cooperative ale Atria se regăsesc în 1903, atunci când a fost înființată prima cooperativă de proprietari. În prezent, acțiunile Atria Plc sunt tranzacționate la bursa de valori din Finlanda (Nasdaq OMX Helsinki Ltd), iar cooperativele Itikka Lihakunta și Pohjanmaan Liha dețin majoritatea acțiunilor Atria.
Cogeca este Confederaţia Generală a Cooperativelor Agricole din Uniunea Europeană. Începând cu data de 1 septembrie 2013, Federaţia Naţională PRO AGRO este membru cu drepturi depline al COPA - COGECA şi GEOPA. Aceasta reprezintă interesele producătorilor agricoli, sectorului de aprovizionare şi comercializare din industria agroalimentară în proporţie de 70%, iar GEOPA este sindicatul investitorilor din agricultură.