LEGI PROMULGATE DE PREȘEDINTE! Pe 21 decembrie 2018, președintele României, Klaus Iohannis, a semnat mai multe decrete pentru promulgarea unor legi care stabilesc ajutoare acordate fermierilor din zona montană. Toate programele fac parte din Legea Muntelui. AGROINFO vă pune la dispoziție toată lista de decrete semnate de președinte. Începem cu decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară de lână și piei în zona montană.
Programul vizează realizarea de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în localităţile din zona montană. Investiţiile din Program au ca obiectiv valorificarea superioară a produselor montane, limitarea declinului sectorului de producţie primară, în scopul asigurării consumului intern, menţinerea şi crearea de noi locuri de muncă, cu accent deosebit pe stoparea depopulării.
Înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei din zona montană se realizează în conformitate cu proiectele-tip puse la dispoziţie în mod gratuit de către Agenţia Zonei Montane. Proiect-tip pus la dispoziţie de Agenţia Zonei Montane – documentaţie tehnico-economică elaborată de AZM, conform legislaţiei în vigoare, pentru realizarea şi dotarea unei construcţii-cadru, amplasată în zona montană, care corespunde standardelor în domeniu şi se încadrează în bugetul previzionat pentru finanţarea acestui Program.
Numărul centrelor, tipul acestora, amplasamentul în localităţile din zona montană şi proiectul-tip de realizare se aprobă anual, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
BENEFICIARII PROGRAMULUI DE AJUTOR!
Beneficiari privaţi – persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, grupuri de producători înfiinţate conform Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor şi organizaţiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 338/2005, cu modificările şi completările ulterioare şi a Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 358/763/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 37/2005 privind recunoaşterea şi funcţionarea grupurilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole şi silvice, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, republicată, cu modificările ulterioare, şi persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care desfăşoară activităţi în agricultură şi/sau industrie alimentară.
Modul de finanţare şi de accesare a Programului
Se instituie o schemă de finanţare prin care beneficiarii Programului primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei în vederea realizării de centre de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană.
Intensitatea sprijinului financiar poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale, cu condiţia ca ajutorul de stat maximum combinat să nu depăşească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiţiei pentru:
a) tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
b) investiţiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice;
c) cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Sprijinul financiar se acordă o singură dată pentru un beneficiar şi pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.
Sumele necesare pentru finanţarea Programului se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, destinate în acest scop.
Valoarea anuală a schemei de finanţare, condiţiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanţării, precum şi
modalităţile de verificare şi control se stabilesc anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor privaţi în vederea realizării investiţiilor stabilite prin proiectele-tip puse la dispoziţie de către Agenţia Zonei Montane.
Valoarea totală a Programului este de 5 milioane euro pentru un număr maxim de 8 centre şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Centrele de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană, realizate în cadrul acestui Program, pot
asigura prestări de servicii şi altor beneficiari privaţi.
Schema de ajutor de stat se notifică la Comisia Europeană. În situaţia în care decizia Comisiei Europene conţine prevederi noi sau diferite faţă de schema notificată, prevederile schemei de ajutor de stat se completează şi/sau se modifică în mod corespunzător.