Importurile de lapte au crescut cu 54,1% (13.390 tone) în trimestrul I din 2016, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. În martie 2016, faţă de martie 2015 - ultima lună înainte de eliminarea cotei de lapte, creşterea procentuală a fost şi mai mare: am importat cu 62% (4.874 tone) mai mult lapte. Faţă de februarie 2016 însă, cantitatea de lapte brut importat a scăzut cu 3% (392 tone), arată datele publicate pe 12 mai 2016 de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În total, în primul trimestru din 2016 procesatorii din România au importat 38.120 tone de lapte materie primă. 12.734 tone de lapte au fost aduse din alte ţări numai în martie 2016.
Potrivit datelor INS, citate de Agerpres, în trimestrul I din 2016, unităţile procesatoare au colectat 220.011 tone de lapte de vacă, mai mult cu 9% (18.088 tone), comparativ cu trimestrul I din 2015. În martie 2016, fabricile au colectat 79.143 tone de lapte de vacă, în creştere cu 2,2% (1.679 tone) faţă de martie 2015 şi cu 12,7% (8.937 tone) faţă de februarie 2016.
Producţii mai mari de lactate
Cele mai mari creşteri ale producţiei, în trimestrul I 2016, faţă de trimestrul I 2015, au fost la brânzeturi, inclusiv brânză obţinută exclusiv din lapte de vacă (88,2% din producţia totală de brânzeturi) - +4.618 tone (+28,6%), smântână de consum - +1.534 tone (+9,5%), lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte lactate similare) - +4.384 tone (+9,4%), lapte de consum - +4271 tone (+6,2%) şi unt - +34 tone (+1,3%).
Producţia de lapte de consum a fost, la finele lunii martie 2016, de 73.178 tone, cea de brânzeturi - 20.748 tone, din care 18.309 tone reprezintă realizată numai din lapte de vacă, smântână de consum - 17.711 tone, lapte acidulat - 50.924 tone, unt - 2.714 tone.
Comparativ cu februarie 2016, în luna martie 2016 au crescut producţiile de brânzeturi, inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (84,1% din producţia totală de brânzeturi) cu 1.185 tone (+17,6%), urmată de lapte de consum - +2.182 tone (+9,1%) şi de unt - +33 tone (+3,5%). Scăderi ale producţiei, în martie 2016, comparativ cu luna precedentă, au fost doar la smântâna de consum - minus 227 tone (-3,8%).
Faţă de martie 2015, în martie 2016 procesatorii din România au crescut producţiile la toate lactatele: brânzeturi, inclusiv brânza exclusiv din lapte de vacă - +1.704 tone (+27,4%), lapte de consum - +3233 tone (+14,1%), lapte acidulat - +1996 tone (+13,4%), smântână de consum - +332 tone (+6,2%), unt - +26 tone (+2,7%), mai arată datele INS, citate de Agerpres.