Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, împreună cu specialişti ai ANSVSA vor discuta cu omologii turci deblocarea exporturilor româneşti de animale vii din speciile bovine şi ovine, precum şi ridicarea interzicerii tranzitului cu carne de ovine destinată ţărilor arabe.
“Mâine vom discuta, la Ankara, cu reprezentanţii Autorităţii Veterinare din Turcia deblocarea exporturilor de animale vii din speciile ovine şi bovine, dar mai ales ridicarea măsurii de interzicere a tranzitului rutier cu carne românească de ovine şi bovine destinată ţărilor arabe”, a declarat luni, 15 aprilie, Achim Irimescu.
Potrivit acestuia, România va avea sprijinul CE pentru rezolvarea celor două probleme. “Am solicitat sprijin din partea Comisiei Europene pentru ridicarea interdicţiei de export aplicate României de către Turcia, iar reprezentanţii DG SANCO (n.r. Direcţia Generală pentru Sănătatea şi Protecţia Consumatorului din cadrul Comisiei Europene) sunt de partea noastră, considerând că măsurile impuse de Turcia sunt total nefondate. Ne-au promis că vor interveni atât la comitetul vamal, unde se discută aceste aspecte, cât şi în comisia de aderare”, a spus Achim Irimescu.
Acesta a precizat că în cazul în care nu va fi ridicată cel puţin interdicţia privind tranzitul cu carne de ovine, România va lua “măsuri foarte stricte” de monitorizare a tuturor importurilor din Turcia.
Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească.
Crescătorii români susţin că nu pot exporta oi şi carne de oaie în Turcia din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei.
Datele ANSVSA arată că în 10 ani, respectiv în perioada 2002-2011, scrapia a fost depistată la doar 256 de ovine pe teritoriul românesc dintr-un total de peste 8,5 milioane de capete. sursa: Agerpres