Peste 4200 de controale la unităţile din industria agroalimentară au fost efectuate, la nivel naţional, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, în luna iulie. În urma acestor verificări au fost aplicate 27 amenzi în cuantum de 27 200 lei şi 54 de avertismente.
Conform unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), în perioada 15 - 28 iulie, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti au desfăşurat activităţi de control în unităţile din industria agroalimentară din următoarele domenii: fabricarea produselor de morărit, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe.
A fost vizat în special modul în care sunt respectate condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor, calitatea spaţiilor în care sunt manipulate produsele alimentare, precum şi a depozitelor materiilor prime şi produselor finite, evidenţa documentelor şi măsurile aplicate pentru controlul dăunătorilor.
Sancţiunile au fost aplicate pentru abateri de la normele şi cerinţele de igienă, cum sunt: neconformităţi privind respectarea regulilor de igienă (spaţii, manipulare, depozitare, acţiuni DDD), neconformităţi legate de produse (buletine de analiză, regim produse neconforme, etichetare), neconformităţi documentare (documente înregistrare activitate, trasabilitate), neconformităţi privind documentarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP (program autocontrol, proceduri igienă) neconformităţi privind personalul (lipsa instruirilor privind normele de igienă, absenţa vizei medicale).
De asemenea, cu prilejul acestor controale, s-au prelevat probe pentru a urmări prezenţa şi încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor, contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise, precum şi teste de sanitaţie necesare analizei gradului de igienă, probe transmise spre analiză laboratoarelor specializate.
sursa: Agerpres