Adama
AGRICOVER

Popa (APDRP): Tinerii fermieri preferă zonele montane şi de deal

Publicat: 16 decembrie 2013 - 10:26
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cei mai mulţi dintre tinerii care vor să înceapă o afacere cu fonduri europene s-au orientat către zona montană şi de deal, unde se pot face ferme mici. De anul viitor, în premieră, Uniunea Europeană dă bani şi pentru înfiinţarea de lanţuri mici de magazine în care să se comercializeze produse tradiţionale, indiferent de zonă, a anunţat, vineri, Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP.

„Din ce am constatat noi, există cereri foarte multe pentru zona montană şi zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. (...) de exemplu în judeţul Alba, în Munţii Apuseni, nu există niciun abator, nicio făbricuţă de lapte. (...) şi un lucru foarte important pe care l-am văzut acum şi pentru prima dată o să-l practicăm în programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanţuri de magazine. Lanţuri scurte de magazine, în aşa fel ca să scurtăm drumul de la producător la consumator, iar acele produse tradiţionale, specifice zonei, să ajungă cât mai repede la consumator”, a spus Nicolae Popa.

Cei care investesc la munte pot beneficia de 70% sumă nerambursabilă
În România, până în prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui şi cărnii, cu fonduri UE, s-au făcut numai în zona urbană, nimeni nu s-a orientat către zona montană, deşi cei care investesc la munte, pot beneficia de 70% sumă nerambursabilă.
„Toate capacităţile de producţie, de prelucrare a cărnii şi de prelucrare a laptelui, s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Şi pentru a încuraja tinerii şi pe cei care vor să facă capacităţi de producţie pe procesare în zona montană, asigurăm această creştere de 20 % a sumei nerambursabile. (...) De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe 1.2.1. (...) sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 % sumă rambursabilă, ci 70 %”, a completat directorul general adjunct al APDRP.

Întrebat câţi tineri au reuşit să se stabilească la ţară şi să îşi înceapă până acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a declarat că, „12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au rămas în aşteptare încă 13.000, nu am mai avut bani”.
Cei 13.000 de tineri care au reuşit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE, vor fi nevoiţi să facă din nou proiecte, cu speranţa că vor primii bani începând din 2014. Potrivit APDRP, din 2014 vom primi de la UE 612 milioane de euro, ceea ce înseamnă că un tânăr care se mută la ţară şi începe o afacere cu bani europeni are şansa să primească în loc de maximum 40.000 de euro, până la 60.000 de euro. sursa: Agerpres

Vizualizat: 3205 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
alibaba
|
12. 17, 2013. Tuesday 08:33

Frumos spus, dar cine sa auda.
Din pacate multi, foarte multi care au ceva banuti ii arunca pe consultanta si birocratie apoi 90% raman cu buza umflata si apoi se trezesc dintr-un vis lung si incep cosmarul vietii de jungla.
In rest ati spus tot ce era de spus....pt. cine are cap de inteles.
Eu unul, daca mi-ar pune cineva in mana un proiect cu toate aprobarile tot nu as crede ca este adevarat.

1.
MIti
|
12. 16, 2013. Monday 12:17

"Cei 13.000 de tineri care au reuşit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE, vor fi nevoiţi să facă din nou proiecte, cu speranţa că vor primii bani începând din 2014." Sa ne intelegem foarte bine: au facut proiecte bune si nu au primit finantare. Ok. Vor fi nevoiti sa faca din nou proiecte. Ok. Dar trebuie precizat ca vor fi nevoiti sa faca proiecte pe alte masuri, daca vor bani, pentru ca asa cum este ghidul solicitantului pentru instalarea tinerilor fermieri, masura 1.1.2., pentru perioada 2007-2013, tineri fermieri sunt eligibili pentru o perioada de 1 an de la data instalarii. Ori acei 13.000 de tineri fermieri s-au instalat, au depus proiecte eligibile dar nefinantabile din lipsa de fonduri, a trecut deja un an si LA REVEDERE POSIBILITATE DE A MAI ACCESA ACEASTA MASURA.Doar daca mult asteptatul PNADR 2014-2020, care inca nu e gata si cu ajutorul Bunului Dumnezeu, va intra in vigoare deabia din 2015 nu va mai impune aceasta conditie(o prostie de altfel) sau poate lungim termenul: ce ziceti de 5 ani?
O zi buna tuturor.
P.S. SFAT: daca aveti bani, faceti prima data agricultura si dupa aia cereti fonduri, poate aveti norocul sa primiti ceva. Oricum baza trebuie pusa pe bani pe care ii ai in mana si nu pe cei care sunt pusi frumos intr-un seif transparent caruia i se sterg geamurile ca sa straluceasca, doar ca are o enormitate de praguri si lacate de parcurs.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii