Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), estimează că sectorul avicol va realiza exporturi de circa 250 de milioane de euro în acest an, 85% din acestea mergând către statele Uniunii Europene.
"Din punct de vedere al ofertei pe piaţă, stăm foarte bine, asigurăm întregul consum necesar la ora actuală pe piaţa internă, exporturile şi importurile fiind pentru prima oară în ultimii ani echilibrate cantitativ. Valoric, exporturile depăşesc importurile. Practic, o estimare a noastră este că în acest an sectorul avicol va exporta de circa 250 de milioane de euro. 85% din aceste exporturi sunt în ţările UE, produse procesate, deci cu valoare adăugată mare, şi de aceea valoarea exporturilor este mai mare decât valoarea importurilor. Exportăm cu circa 2.500 de euro/tonă şi importăm cu 1.300 de euro/tonă. De fapt, nu importă agricultorii, ci importă operatori din piaţă care fac şi evaziune fiscală pe TVA, cu piaţă neagră, cu tot felul de aspecte legate de concurenţă neloială", a precizat Ilie Van.
În plus, acesta a subliniat că sectorul de producţie de carne de pasăre este destul de bine poziţionat pe piaţă, iar anul acesta vom produce aproape 440.000 de tone de carne în viu.
Deşi prin prisma performanţelor de producţie sectorul avicol din România este ''de top european'' şi sunt realizate produse de foarte bună calitate, acesta se confruntă cu problema rezultatelor financiare, deoarece costurile au crescut în ultimul timp permanent inclusiv la nivel european.
"Practic, cerealele pe care le cumpărăm sunt la preţurile de la Rotterdam şi de la Chicago. De asemenea, cresc preţurile la benzină, gaze şi motorina, energie, toate inputurile cresc, au ajuns la nivel european, iar puterea de cumpărare de pe piaţă ne face să vindem la nivelul pieţei pe care o avem acum. Din acest punct de vedere suntem puternic afectaţi, suntem, practic, sub costurile de producţie cu preţurile. Nu ştiu cât vom rezista în situaţia asta'', a spus preşedintele UCPR.
În opinia sa, una dintre soluţiile imediate ar fi reducerea TVA, care să conducă la creşterea consumului.
Sursa: AGERPRES