Scandal de proporții între asociațiile oierilor din România. Miza este Registrul genealogic pentru rasa țurcană. De 7 ani, registrul este deținut de Asociația Păstorul Crișana. De o săptămână, are propriul Registru genealogic și cel mai bogat oier din România.
Nicăieri în altă țară din Europa nu există două Registre genealogice pentru aceeași rasă. O linie omologată nu poate să aibă două cărți de rasă. Noi vom cere Ministerului Agriculturii și Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ n.r.) să-i retragă lui Dumitru Andreșoi acreditarea. Argumentul nostru este că pune în pericol programul pentru ameliorarea rasei. Asociația Păstorul Crișana, care face parte din Federația Romovis, este capabilă să facă un program de ameliorare a rasei pe lapte și pe carne pentru câteva milioane de oi. Noi am gestionat rasa țurcană la nivel național pe banii noștri. Cât dă Ministerul Agriculturii e puțin, 9 lei/cap de animal pentru registru și 3,5 lei/cap de animal pentru controlul oficial al producțiilor. Andreșoi este un om de afaceri, mai puțin preocupat de problemele profesionale, spune Ionică Nechifor, secretar general Federația Romovis.
De 6 ani, fac controlul oficial al producțiilor pe banii mei, fără să cer un leu de la Ministerul Agriculturii. Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia, pe care o conduc, este singura care face asta. Fermierii mei insistă să avem și noi Registrul nostru genealogic. De anul trecut, l-am solicitat la ANZ. Degeaba se supără cealaltă asociație. Nu are monopol. Mai bine și-ar vedea de oi că și alții o să ceară registre genealogice și pentru alte rase. ANZ a venit în control, ne-a verificat baza materială, baza de animale și au văzut că avem capacitate să deținem Registrul genealogic. În Asociația Dacia sunt aproximativ 140.000 de oi, 99% sunt din rasa țurcană. Eu nu vreau să conduc un registru la nivel național. Vreau Registrul genealogic pentru județul meu, Hunedoara, și pentru oierii mei din Asociația Dacia, spune Dumitru Andreșoi.
Cum poate să spună așa ceva?! Că vrea un registru pentru județul lui?! Păi, ce ar însemna să existe Registre genealogice în 41 de județe?! Se creează un precedent periculos și ce s-a întâmplat cu țurcana se poate întâmpla cu toate rasele. Să existe nu știu câte registre genealogice. Tot interesul lui Andreșoi a plecat de la ajutorul de minims. Pentru cumpărarea berbecilor de reproducție se dau 2.500 de lei/cap de berbec. Ca să fie eligibil la plată, berbecul are nevoie de un certificat de origini, să se știe ascendența, fișele cu performanțele cunoscute, trebuie verificat în registrul de montă și fătări, etc. Andreșoi a vrut să scape de toate aceste verificări. Până acum, asociația lui încheia un contract cu singura asociație acreditată, adică Asociația Păstorul Crișana. Anul ăsta nu a mai vrut să încheie, probabil, știa că și-a rezolvat să aibă propriul registru genealogic. ANZ i-a dat acreditare, deși e un fermier cu probleme. La ultimul control, făcut simultan de peste 100 de inspectori și mediici veterinari în cele 11 județe în care are ferme, s-a văzut că în baza de date sunt 20.000 de oi, dar, în realitate, ar avea cu 10.000 de oi în minus. Le-ar fi trecut pe hârtie ca să poată asigura încărcătura pe vreo 7.000 ha de pășune cât are, acuză Ionică Nechifor.
Să-mi găsească animale în minus?! Dimpotrivă. M-au verificat și au descoperit că am peste 20.000 de oi. Cu mult mai multe decât aveam anul trecut, spune Andreșoi.
Federația Crescătorilor de Ovine Romovis și Asociația Păstorul Crișana vor cere săptămâna viitoare retragerea acreditării pentru asociația lui Dumitru Andreșoi. Săptămâna aceasta, conducerile celor două organizații sunt ocupate, participă la o conferință despre ovine în Sardinia, Italia. Cele două organizații profesionale se simt lezate și pentru faptul că nu au fost consultate înainte de acreditare.