Ouăle care vor fi marcate cu cifra 3 începând cu 1 ianuarie 2012 sunt sigure pentru consum, ele urmând să provină numai din ferme în care găinile ouătoare sunt crescute în cuşti îmbunătăţite. Ouăle de la păsările crescute în baterii neîmbunătăţite nici măcar nu vor mai ajunge pe piaţă, fiind livrate direct pentru industrializare, susţin reprezentanţii ANSVSA.
„Consumaţi cu încredere! - asta mai trebuie să adăugăm. Alarma care s-a dat prin presă a fost determinată de o interpretare greşită a comunicatului de la ANSVSA, cum că ouăle cu cifra 3 nu se vor mai putea comercializa de la începutul anului. Cumpărătorii, ca şi producătorii, nu trebuie să intre panică”, a declarat, citat de Agerpres, directorul executiv al DSVSA Bihor, Sorin Hodişan.
Ce reprezintă numărul cu care sunt marcate ouăle?
Potrivit ANSVSA, numărul distinctiv cu care sunt marcate marcate ouăle indică modul în care au fost crescute şi hrănite găinile. Astfel, ouăle ecologice sunt inscripţionate cu cifra 0 înaintea codului de producător, ouăle provenite de la găini crescute în sistem extensiv, în aer liber, dar a căror hrană nu este neapărat ecologică au inscripţionată cifra 1, iar cele obţinute de la păsările crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice, cifra 2, în timp ce ouăle găinilor de baterie sunt marcate cu cifra 3.
Numărul cu care este marcat oul mai cuprinde codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei. De exemplu, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AG – 001.
Din 2012, ouăle marcate cu cifra 3 vor fi doar de la găini crescute în baterii îmbunătăţite
Ouăle marcate cu cifra 3 care sunt comercializate în prezent în România şi vor mai putea fi vândute până pe data de 31 decembrie 2011 provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite sau neîmbunătăţite.
Începând cu data de 1 ianuarie 2012, însă, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu vor mai fi livrate spre consum public, ci vor fi dirijate direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public şi vor putea fi comercializate ouăle marcate cu codul 3 provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor europene, precizează ANSVSA.
DSVSA Bihor: Ouăle marcate cu cifra 3 sunt de încredere
Începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle care vor fi marcate cu cifra 3 „provin numai din ferme în care păsările sunt crescute în cuşti îmbunătăţite, fiind vorba de cuşti care respectă normele comunitare cu privire la protecţia şi bunăstarea animalelor”, a spus directorul DSVSA Bihor, citat de Agerpres.
În judeţul Bihor există o singură fermă avicolă care îşi va marca ouăle cu cifra 3, de la 1 ianuarie 2012, dar unitatea este ultramodernă, construită prin fonduri europene, a anunţat Sorin Hodişan, directorul executiv al DSVSA Bihor. Potrivit acestuia, în această fermă, aflată în comuna Cetariu, găinile sunt crescute în condiţii mult îmbunătăţite, cu extensii de spaţiu, inclusiv pentru ouat.