Asociaţia industriilor ciocolatei, biscuiţilor şi produselor de cofetărie din Uniunea Europeană (CAOBISCO) a avertizat că deficitul de ouă şi derivate, ingrediente esenţiale pentru produsele sale, îi poate pune în pericol activitatea în cazul în care Comisia Europeană nu ia măsuri de urgenţă pentru a garanta aprovizionarea şi a stăvili creşterea preţurilor.
„Situaţia în termeni de aprovizionare şi de preţuri este foarte gravă şi fără precedent”, se menţionează într-un comunicat, în care se subliniază că ouăle şi produsele derivate sunt ingrediente „esenţiale” pentru industrie, mai ales pentru fabricanţii de biscuiţi şi prăjituri.
Totodată, membrii asociaţiei se plâng că preţurile au crescut în medie cu 75% în ultimele şase luni, ceea ce are „consecinţe grave” pentru consumatori şi fabricanţi. Potrivit noilor norme date de UE în materie de bunăstare a păsărilor, crescătoriile sunt obligate să asigure, între altele, un spaţiu mai mare pentru găinile ouătoare.
Cofetarii avertizează că furnizorii lor nu mai pot onora comenzile. Crescătoriile care nu respectă normele nu îşi pot comercializa producţia în UE, nici în terţe ţări, ceea ce, potrivit sectorului, a afectat piaţa şi a deschis calea ouălor extracomunitare care nu îndeplinesc aceleaşi standarde de calitate.
Astfel, fabricanţii europeni de dulciuri avertizează că furnizorii lor nu mai pot onora comenzile contractate, ceea ce conduce la „închiderea de linii de producţie şi desfiinţarea unor ture” în unele fabrici. Potrivit estimărilor CAOBISCO, cererea de ouă şi produse derivate de pe piaţa comunitară va depăşi cu 20 la sută producţia „în cazul în care Comisia nu va acţiona”. În acest sens, fabricanţii de dulciuri îşi afirmă angajamentul de a „respecta legislaţia comunitară”, dar cer ca executivul comunitar să ia „măsuri imediate” pentru a asigura o aprovizionare "suficientă".
sursa: Agerpres