Prețul litrului de lapte la poarta fermei este în scădere. Crescătorii de vaci de lapte au fost aduși aproape de pragul falimentului. Un fermier român care crește 20 de vaci, o fermă de mărime medie, depinde de subvențiile pe care le primește de la APIA ca de aer. Și cu toate astea, pe rafturile magazinelor prețul litrului de lapte dulce ajunge la peste 4 lei.
Un litru de lapte dulce Gusturi românești, cu 3,5% grăsime, comercializat în lanțul Mega Image este 3,90 lei. Unul dintre cele mai accesibile prețuri, dacă facem raportul preț-calitate. Alte mărci ajung la peste 1 euro pe litru. Eurostat a stabilit că în România un litru de lapte costă în medie 1,06 euro în timp ce în Polonia este 0,63 euro, cel mai ieftin din Europa, în Marea Britanie, 0,73 euro, în Malta, 0,83 euro, iar în Olanda un litru de lapte dulce costă 0,91 euro. În așa condiții, fermierului român ar trebui să-i meargă mai bine decât fermierului englez sau olandez.
Se întâmplă contrariul. Crescătorii de vaci de lapte din țara noastră primesc pe litrul de lapte sub 1 leu. Prețul plătit crescătorilor este undeva între 0,70 de bani și 0,90 de bani. Cine primește un leu pe litrul de lapte crud este mulțumit. Norocul îi caută, se pare, pe marii fermieri care au contracte de livrare semnate cu marii procesatori.
Gavrilă Tuchiluș din Galați, unul dintre marii fermieri, spune că livrează laptele către procesator cu aproape 1,2 lei/litru. De prețuri bune pe litrul de lapte se bucură și fermierii care sunt membri într-o cooperativă. Și chiar în așa condiții, care sunt avantajoase pentru o fermă, este inexplicabil pentru mulți dintre fermieri de ce litrul de lapte ajunge la raft la prețul de peste 1 euro? Un preț de patru ori mai mare decât cel plătit la poarta fermei!
Comisia Europeană s-a gândit să-l ajute pe fermierul român și a trimis României un ajutor de 11,1 milioane de euro, din care circa 2,8 milioane de euro vor reveni pieței cărnii de porc și circa 8,3 milioane de euro vor fi pentru lapte. E ca o picătură într-un ocean de lapte. Problemele fermelor de vaci sunt atât de mari, încât banii ăștia nu cârpesc nici jumătate dintre ele. Liderii fermierilor s-au gândit să-i folosească la promovarea și etichetarea corectă a produselor lactate.
Dacă vom face o analiză financiară, vom vedea că sarcina administrativă a statului va fi mai mare decât această subvenție care e undeva la 5, 8 sau 10 euro pe cap de animal. Iar sarcina administrativă înseamnă infrastructură, măsură, fermieri, conturi, ordine de plată și impactul va fi zero. Un zero mare! Din punctul meu de vedere este o măsură neserioasă și populistă. Dacă vrem să fim cu adevărat serioși, să aibă un impact, să dăm o parte din bani pe ce înseamnă etichetare și să facem un concept cu promovare și o etichetare corectă. O campanie de promovare în care să explicăm corect clientului din România ce înseamnă laptele românesc, ce înseamnă produsele procesate din lapte românesc. Avem un lapte care nu se face într-un sistem superintensiv ceea ce înseamnă că este foarte natural și foarte bun, spune Emil Florian Dumitru, liderul Federației Pro Agro. Cum o să-i ajute asta pe crescătorii de vaci de lapte în obținerea unui preț corect pe litrul de lapte?
Pe lângă un preț pipernicit dat fermierului român, a scăzut și cantitatea de lapte de vacă cumpărată de procesatori din exploatațiile agricole. O demonstrează datele Institutului Național de Statistică. Dacă în perioada ianuarie-septembrie 2014 cantitatea de lapte cumpărată de unitățile procesatoare era 690.216 tone, în aceeași perioadă a anului 2015 cantitatea de lapte achiziționată de procesatori a scăzut la 630.977 tone.
În schimb, a crescut importul de lapte brut de vacă. În perioada ianuarie – septembrie 2014, România a importat 53.161 de tone de lapte, iar în aceeași perioadă a anului 2015 cantitatea importată a crescut la 55.488 de tone.