Crescătorii de vaci de lapte ar putea beneficia de un ajutor suplimentar, pe lângă subvențiile pe care le primesc, spune șeful APIA. Banii vin din cele 11,1 milioane de euro atribuite României de către Comisia Europeană.
Comisarul european Phil Hogan are o oarecare flexibilitate în utilizarea acestui plafon, flexibilitate care se referă atât la beneficiarii sprijinului cât și la domeniile spre care vor fi direcționați banii sau forma sub care vor fi împărțiți beneficiarilor, spune Mihai Puțintei, șeful Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA).
Care este forma de ajutor pe care se mizează și care sunt criteriile după care vor fi împărțiți banii?
Asta este problema. România încă analizează cum poate folosi cât mai eficient acest plafon pus la dispoziție. Va fi un ajutor suplimentar acordat celor din domeniul producerii laptelui, nu procesatorilor. În anul 2009, România a mai beneficiat de un astfel de ajutor, de 5 milioane de euro, iar modalitatea prin care banii au fost puși la dispoziția fermierilor a avut în vedere cantitatea de lapte livrată pentru procesare. Va fi și acum unul dintre criteriile care va sta la baza deciziei de repartizare a sumelor, spune Mihai Puțintei.
Ministerul Agriculturii a propus ca 2,8 milioane de euro să fie direcționate spre piața cărnii de porc, iar 8,3 milioane de euro spre piața laptelui. Inițial, echipa ministerială se gândise la un ajutor pentru procesatorii de lapte, pentru stocarea privată a laptelui praf. În felul acesta ar fi crescut volumul de lapte cumpărat de procesatori de la producători. Propunerea a stârnit o nemulțumire vie în rândul crescătorilor de vaci de lapte, afectați de prețul mic al laptelui. Așa că, s-a renunțat la idee.
Săptămâna aceasta, ministrul agriculturii și liderii producătorilor de lapte se vor întâni din nou pentru a discuta cum se împart banii.
După negocierile din cadrul Consiliului Miniștrilor Agriculturii, ținut pe 7 septembrie la Bruxelles, sub presiunea unei demonstrații în forță la care au luat parte 6.000 de fermieri europeni, cu 2.000 de tractoare, Comisia Europeană a decis alocarea unui pachet financiar pentru piața laptelui și a cărnii de porc. Au fost împărțite 420 de milioane de euro între cele 28 de state membre UE. Sumele nu sunt egale. Cei mai mulți bani au fost direcționați spre Germania și Franța, iar cei mai puțini spre Malta și Cipru. România a primit o sumă egală cu Danemarca, țară care inundă Europa cu lapte.