Asociaţia Crescătorilor şi Expotatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOPR) acuză ANSVSA că impune condiţii nejustificate care împiedică exportul de animale vii din ţara noastră.
Comerţul cu bovine şi ovine este condiţionat/restricţionat de avizul interjudeţean naţional, deşi acest aviz a fost exclus din legislaţie şi nu înţelegem în ce bază este solicitat, atrage atenţia ACEBOPR, la sesizarea preşedintelui Federaţiei Oierilor de Munte, Eugen Gonţea.
Dacă un crescător de animale are oportunitatea de a vinde sâmbăta, cine îi dă acest aviz de la DSVSA judeţeană? Şi în ce bază?, întreabă reprezentanţii crescătorilor de animale, într-o scrisoare adresată preşedintelui ANSVSA Andrei Butaru.
O altă condiţie la fel de restricitivă este legată de dezinsecţia mijloacelor pentru transportul rumegătoarelor, care trebuie realizată în unităţi specializate. Acestea se află însă la zeci de kilometri de fermieri, mai spun crescătorii de animale.
În plus, aflăm cu surprindere de pe site-ul OIE (Organizaţia Internaţională pentru Epizootii – n.red.) că România, în luna în care ar fi trebuit să primeasă statutul de ţară liberă OIE pentru encefalita spongiformă bovină (ESB), notifică un raport, cu nr. 6, în care specifică faptul că a rămas nerezolvat un singur caz, cel notificat la OIE în iunie 2014, că „evenimentul ESB” continuă şi va fi raportat în continuare săptămânal la OIE. Este e greşeală de raportare sau există o politică de restricţionare a circulaţiei rumegătoarelor din România?, vor să ştie reprezentanţii crescătorilor de ovine şi bovine.
Într-o perioadă cu preţuri foarte mici pe cap de animal, cu lipsa subvenţiilor şi cu restricţiile la export, considerăm că nu ajutăm crescătorii de animale impunând măsuri suplimentare nejustificate, susţine conducerea ACEBOPR.
Aceştia îi solicită preşedintelui ANSVSA să facă tot ce este necesar pentru a renunţa la restricţiile de circulaţie ale animalelor vii în cazurile în care acestea nu se justifică şi să clarifice urgent, în mod public, situaţia României vizavi de ESB.