Adama
AGRICOVER

Cum s-a împărţit rezerva naţională de cotă de lapte?

Publicat: 02 iunie 2009 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mai puţin de jumătate din cererile pentru acordarea de cotă de lapte din rezerva naţională au fost aprobate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care a început de marţi, 19 mai 2009, să trimită producătorilor de lapte deciziile privind acordarea cotei de lapte din rezerva naţională.

Producătorii de lapte au depus 1.159 de cereri pentru acordarea de cotă din rezerva naţională, din care 804 cereri au fost depuse pentru extinderea cotei de lapte, pentru anul de cotă 2007/2008, diferenţa de 355 reprezentând solicitări pentru exploataţiile noi, înfiinţate în anul de cotă 2008/2009.

Din numărul total de solicitări, au fost aprobate 476 cereri care îndeplineau toate condiţiile din O 83/2009. Astfel, APIA a aprobat 203 cereri pentru extinderea exploataţiei, pentru o cantitate totală de 9,1 milioane kilograme (8.990.505 kilograme pentru livrări şi 134.195 kilograme pentru vânzări directe). De asemenea, au fost aprobate 273 cereri pentru noi exploataţii pentru o cantitate de aproximativ 30,7 milioane kilograme - 24.271.501 kilograme pentru livrări şi 6.420.410 kilograme pentru vânzări directe.

Criteriile de acordare a cotelor din Rezerva Naţională sunt următoarele:

•    depăşirea cotei individuale de lapte/începerea activităţii de comercializare a laptelui în timpul anului de cotă;

•    deţinerea unui efectiv de cel puţin 10 capete vaci de lapte la sfârşitul anului de cotă/la data solicitării;

•    absolvirea unui curs de pregătire profesională în domeniul creşterii vacilor de lapte şi/sau al organizării pieţei laptelui în Uniunea Europeană prin sistemul cotelor de lapte.

Potrivit O nr. 83 din 2009, pot solicita atribuirea de cotă din rezerva naţională producătorii de lapte care şi-au mărit capacitatea de producţie în exploataţie, dovedită prin depăşirea cotei disponibile în anul precedent de cotă, respectiv producătorii care îşi încep activitatea în timpul anului de cotă şi comercializează lapte pe piaţă.

Cantitatea minimă care poate fi solicitată din rezervă este de 10.000 kg cotă, iar cantitatea maximă este de 1.200.000 kg cotă. De asemenea, au prioritate în alocarea cotelor din rezerva naţională producătorii în vârstă de până la 35 ani, care înfiinţează exploataţii noi de vaci de lapte.

Vizualizat: 2431 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii