Centrele de colectare a peştelui şi cherhanalele din Delta Dunării s-au transformat în puncte de debarcare, după ce medicii veterinari tulceni au constatat că cele mai multe dintre acestea nu îndeplineau normele impuse de Uniunea Europeană.
Potrivit directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea, Marilena Tertiş, evaluarea unităţilor din Delta Dunării aparţinând pescarilor sau asociaţiilor acestora a început încă de acum un an, în timpul acestora constatându-se că centrele de colectare a peştelui nu îndeplineau normele de autorizare impuse de legislaţia în vigoare.
„Unităţile din Delta Dunării au fost evaluate începând de anul trecut şi în prezent mai sunt câteva în evaluare. Din cauză că nu îndeplineau condiţiile pentru centrul de colectare supus autorizării, unităţile au solicitat înregistrarea ca puncte de debarcare, astfel că per total nu putem vorbi de o scădere a numărului centrelor din Deltă care preiau sau prelucrează într-o anumită măsură resursa piscicolă”, a menţionat Marilena Tertiş.
În Deltă sunt doar trei cherhanale şi patru centre de colectare a peştelui autorizate
Conform spuselor acesteia, în prezent, în Delta Dunării, există doar trei cherhanale autorizate, aceste unităţi de produse proaspete din pescuit având dotări specifice în care se desfăşoară activităţi de recepţie, răcire, depozitare, preparare, ambalare şi livrare a produselor din pescuit proaspete, provenite direct din pescuit sau din centrele de colectare a peştelui.
De asemenea, în Deltă se află doar patru centre de colectare a peştelui - unitate cu spaţii şi dotări corespunzătoare în care se desfăşoară activităţi pentru recepţia, sortarea, curăţarea, depozitarea, răcirea şi prelucrarea primară prin desolzire, eviscerare, tăierea aripioarelor, a peştelui provenit din pescuit sau acvacultură şi livrarea produselor rezultate către alte unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar.
45 de puncte de debarcare şi şapte unităţi de procesare
„În Deltă sunt autorizate în prezent 45 de puncte de debarcare, aceste puncte fiind de fapt locuri cu deschidere la apă, care dispun de facilităţi pentru acostarea ambarcaţiunilor de pescuit în vederea efectuării recepţiei, sortării, răcirii şi depozitării peştelui proaspăt provenit din pescuit, destinat unor unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar, precum şi vânzarea cu amănuntul, în conformitate cu prevederile normei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor”, a mai spus Marilena Tertiş.
În ceea ce priveşte unităţile de procesare a peştelui, în judeţ există, potrivit sursei citate, şapte asemenea societăţi, două dintre ele, înfiinţate la Jurilovca cu sprijinul fondurilor structurale, fiind în insolvenţă. Toate cele şapte unităţi îndeplinesc condiţiile de funcţionare impuse de legislaţia europeană.
sursa: Agerpres