Înlocuirea sprijinului cuplat cu o subvenție nouă! Propunerea a fost făcută, săptămâna trecută, la Ministerul Agriculturii, de liderii fermierilor care s-au întâlnit cu ministrul agriculturii Achim Irimescu. O discuție surprinsă între Marcel Andrei, liderul Sindicatului Crescătorilor de Ovine din România și Gheorghe Neață, director în Ministerul Agriculturii, lămurește ce e cu această subvenție și de ce a venit propunerea?
De ce nu se dau bani pentru bunăstarea oilor? L-a întrebat Marcel Andrei pe directorul Gheorghe Neață.
Pentru oaie, bunăstarea se poate da doar dacă ții oaia închisă în fermă. Dacă tu ceri și pășunat pe iarnă, nu poți cere și bunăstare, a răspuns directorul MADR.
Cu sprijinul cuplat, fără Registrul genealogic, nu facem mare lucru, a replicat dezamăgit reprezentantul crescătorilor de ovine.
Ba o să facem, ai să vezi. Înscrie-ți și tu în Registrul genealogic breaza ta (rasă de ovine n.r.) și ai să vezi, i-a spus convins Gheorghe Neață. În prezent, ar fi înscrise în cărțile de rasă 700 de capete de ovine. Sprijnul cuplat se poate acorda pentru 3,5 milioane de capete. Diferența este foarte mare.
Ajutorul pentru bunăstare ar fi o variantă care să înlocuiască sprijinul cuplat. Liderii oierilor din România se tem că vor pierde o parte însemnată din suma alocată de Comisia Europeană pentru 2016, adică aproximativ 28 de milioane de euro și de asta caută diverse soluții. Banii ar fi în pericol să se piardă pentru că foarte puțini fermieri au reușit să-și înscrie oile în cărțile de rasă, iar șansele ca suma alocată de Comisia Europeană să se împartă la animalele eligibile și oierii români să încaseze o sumă fabuloasă pe cap de oaie ar fi infime.
Ajutorul pentru bunăstare se acordă, în prezent, pentru fermele de suine și fermele de păsări. Banii provin din fonduri europene și le sunt plătiți fermierilor români prin măsura 215, dacă aceștia au respectat angajamentele legate de bunăstare.