Sub 10% din asociațiile fermierilor români ar fi făcut primii pași spre o cooperativă! Dacă nu se cere o derogare de la obligativitatea asociațiilor de a se transforma în cooperative, organizațiile fermierilor riscă destrămarea, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se va trezi cu un volum dublu de muncă.
Asociațiile au obligativitatea din acest an să se transforme în grup de producători sau cooperative agricole. Cred că nici 10% din asociațiile existente la nivel național nu au făcut această schimbare. Din nou ar putea interveni prevederea care a fost în 2015. Și anume, fiecare crescător de animale , membru în asociație, să ceară subvenția pentru pășune. În felul acesta, riscăm să creștem numărul de solicitanți la APIA. De exemplu, o pășune de 100 ha, pe care o folosesc 300 de fermieri pentru animalele lor, înseamnă să digitizezi 300 de parcele și implict încă 300 de cereri unice de procesat. Nu este deloc în regulă!
Este mult mai bine să dăm o derogare și să clarificăm un pic. Pe de altă parte, la cooperativele agricole există o problemă în forma în care se află acum Legea 566, legea cooperației. Membrii trebuie să intre în patrimoniul cooperației cu animalele și cu terenurile pe care le dețin. Este oarecum o reîntoarcere la colectivizare și este de înțeles reticența fermierilor. Cu siguranță, o să se schimbe această legislație și nu va mai fi această prevedere. Timpul trece însă și până iese noua lege a cooperației cred că ne apropiem de martie și poate nu ar fi rău să existe o derogare și pentru asociații, spune Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.
Ordonanța subvențiilor 3/2015 obligă asociațiile fermierilor să se transforme din 2016 în cooperative. Noile cooperative își păstrează contractele de concesiune pentru pășuni încheiate cu primăriile cu condiția să-și păstreze membrii din fosta asociație. În 2015, asociațiile au depus la APIA solicitările pentru plata subvenției pe pășune însoțite de un tabel centralizator în care figurează toți membrii, datele de identificare, codul de identificare al exploatației zootehnice din Registrul național al exploatațiilor (RNE), numărul de animale și suprafața care revine fiecărui membru al asociației proporțional cu numărul de animale deținute, hotărârea adunării generale a asociațiilor privind utilizarea fondurilor. Probabil, aceste obligații le va avea și cooperativa ca să poată încasa subvenția.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu a declarat că este în pregătire un proiect al legii cooperației.
Sigur, există un proiect al legii cooperației care este la Parlament și este promovat de Guvernul anterior, dar ideea este să căutăm cele mai bune soluții pentru a încuraja efectiv producătorii să se asocieze, a spus ministrul agriculturii.
Obținerea unei derogări de la obligația fixată prin lege pentru asociațiile fermierilor români presupune notificarea Comisiei Europene și acordul favorabil al acestei pentru încă un an de amânare.
(foto Viața Satului)