APIA începe verificările la fermierii care solicită prin cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru vacile de lapte și de carne. Subvenția acordată de Comisia Europeană se ridică la 250 euro/cap de vacă de lapte și 300 euro/cap de vită de carne.
Sprijinul cuplat se adună cu ajutorul național tranzitoriu (ANT), plătit din bugetul de stat. Anul trecut, ANT a fost 503 lei/cap de vită de carne și 121 de lei/tona de lapte livrată, comercializată. Astfel că subvenția pe care o va încasa pe 2015 un crescător de bovine de lapte sau de carne este de trei ori mai mare decât în 2014. Ministrul Agriculturii a calculat că un fermier va primi aproximativ 1.600 lei/cap de animal. Fermierii trebuie să știe câteva amănunte esențiale care pot să-i lase fără banii aceștia, dacă nu sunt respectate. Pe așa o secetă, cei care puteți beneficia de acești bani trebuie să vă luați măsuri de precauție. Iată la ce sunt atenți angajații APIA când operează controalele!
Vaci de lapte
- respectarea locației declarate pentru control;
- existența celor două crotalii aplicate și corespondența dintre numărul și numerele de identificare;
- înregistrarea în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) conform raportului extras cu o zi înainte de control sau chiar în ziua controlului;
- pașaportul animalului în original;
- existența Registrului individual al exploatației;
- înregistrarea corectă în Registrul individual al exploatației;
- sexul animalului;
- adeverință de înscriere în Registrul genealogic al rasei pentru fiecare animal în parte;
- contractul de furnizare a laptelui încheiat pentru cel puțin 6 luni, în cazul în care există o cotă de livrare;
- documente fiscale de comercializare a laptelui sau carnetul de comercializare, în cazul în care există o cotă de vânzare directă.
Bovine de carne
- vacile de carne nu trebuie să aibă o vârstă mai mare de 12 ani, iar la tauri de 6 ani, la data limită de depunere a cererii;
- dacă s-au pierdut crotalii, fermierul trebuie să prezinte un document justificativ, formularul F3, emis cu maxim 30 de zile înainte de înștiințarea controlului;
- verificarea existenței animalelor care nu se găsesc la locul controlului în cazurile de forță majoră, cazuri de circumstanță naturală sau cazuri de deces.
Dacă fermierul aflat în verificări nu permite accesul reprezentanților APIA, cererea lui de plată devine neeligibilă. Care ferme vor beneficia de acest sprijin cuplat? Fermele care au peste 10 capete de animale. Sprijinul cuplat se acordă până la 250 de capete de animale. Mulți dintre fermierii mici sunt dezamăgiți că acest sprijin se acordă doar de la 10 capete de animale în sus. Sub 10 capete de animale poate fi considerată o gospodărie țărănească. Limitele le-a impus Comisia Europeană, iar scopul ajutorului este sprijinirea fermelor medii. Mai nou, și reducerea efectelor secetei și a dispariției cotelor de lapte. Cu toate acestea, ministrul român al Agriculturii este acuzat că nu a știut să negocieze bine condițiile de acordare pentru fermierii români.