Crescătorii români de porci ar putea să beneficieze de o sumă consistentă pentru stocarea privată a cărnii de porc. Uniunea Comercială Europeană de Comerț cu Animale și Carne propune o schemă de ajutor care să fie în avantajul fermierilor.
Cuantumul ajutorului este esențial pentru succesul schemei. În martie și aprilie 2015, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, a încercat să dea o gură de oxigen pieței cărnii de porc, afectată grav de scăderea dramatică a prețului, dar suma care a ajuns la fermieri pentru stocarea privată nu a fost suficient de mare încât să se simtă acest ajutor. A fost sub nivelul schemei de ajutor din 2011.
Ca să nu se mai bifeze un eșec, Uniunea Comercială Europeană de Comerț cu Animale și Carne (UECBV) propune următoarele sume pentru depozitarea privată pe timp de 90 de zile:
categ.2 - 416 euro/tonă; categ.3 - 459 euro/tonă; categ.4 - 343 euro/tonă; categ.5 369 euro/tonă; categ.7 și categ.8 - 280 euro/tonă.
UECBV a propus, așadar, includerea în schemă a grăsimii proaspete de porc, a capetelor proaspete de porc și a jumătăților de capete (categ.7 și 8) și cere excluderea, în caz de necesitate, a semicarcaselor și jamboanelor cu os.
Un alt domeniu de îmbunătățire și garanție a succesului, este flexibilitatea. Optiunea de a anticipa perioada contractuală a dispărut din sistem din primăvara anului 2014. UECBV recomandă ca flexibilitatea sa fie reintrodusă după două luni de depozitare. Ultimul factor - dar nu cel mai lipsit de importanță în schema succesului, este calendarul. De aceea va fi binevenită întărirea schemei în decembrie , cu scopul oferirii unei vizibilități pe piață în cazul în care cererea (internă și externă) devine slabă. De asemenea, UECBV recomandă ca perioada contractuală maximă să fie prelungită la 180 zile (în loc de 150 zile), se spune în comunicatul semnat de Mary Pană, membră UECBV și director executiv al Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine.
Propunerile au fost transmise de UECBV pe 14 octombire, într-o scrisoare deschisă, adresată șefului unității DG Agri, DC3 din Comisia Europeană, Luis Carazo Jimenez. Banii din care se va plăti ajutorul provin din pachetul financiar de 500 de milioane de euro, împărțit de Comisia Europeană agricultorilor europeni.