Cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 7.408 tone (minus 8,8%), în luna septembrie 2011, comparativ cu august, dar a crescut cu 2.989 tone (plus 4,1%) comparativ cu septembrie 2010.
Brânza din lapte de vacă – pe minus cu 7,3%
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, cea mai mare scădere a producţiei, în luna septembrie 2011, faţă de august, a avut loc la brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă (95,8% din producţia totală de brânzeturi) cu 400 tone (minus 7,3%).
Producţia de smântână de consum, în luna septembrie 2011, a fost aproximativ egală cu cea obţinută în luna august 2011.
La ce produse lactate a crescut producţia?
Creşteri ale producţiei, în septembrie 2011, comparativ cu luna precedentă, pot fi menţionate la principalele produse lactate: lapte de consum cu 1.904 tone (plus 12%), laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) cu 594 tone (plus 5%) şi unt cu 14 tone (plus 2%).
Producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi altele) a crescut cu 196 tone (plus 1,6%) în luna septembrie 2011 faţă de luna corespunzătoare din anul 2010.
Producţia la smântână de consum a rămas aproximativ constantă în luna septembrie 2011, comparativ cu luna septembrie 2010.
Mai puţin unt cu 13%
Producţia principalelor produse lactate a manifestat o tendinţă descendentă în luna septembrie 2011 comparativ cu luna corespunzătoare din anul 2010. Astfel, la unt, a scăzut cu cu 114 tone (minus 13,5%), la brânzeturi inclusiv brânza obţinută exclusiv din lapte de vacă cu 272 tone (minus 5,1%) şi la lapte de consum cu 874 (minus 4,7%).
În perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2011, comparativ cu primele nouă luni din 2010, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a scăzut cu 24.731 tone (minus 3,5%).