Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) solicită statelor membre ale Uniunii Europene reducerea utilizării la scară largă a antimicrobienilor în produsele alimentare de origine animală.
Potrivit celor mai recente studii, consumul frecvent de produse alimentare care au fost tratate cu antimicrobieni prezintă un risc pentru sănătatea publică şi poate contribui la răspândirea de tulpini bacteriene. Pentru început a fost propusă restricţionarea sau chiar interzicerea utilizării cefalosporinei în industria de profil. Cefalosporina este un tip de antibiotic semisintetic, produs din specii de ciuperci Cephalosporium, foarte active pe multe microorganisme, fiind utilizat în tratamentul infecţiilor.
EFSA susţine că rezistenţa la agenţii antimicrobieni, utilizaţi în medicina umană şi veterinară pentru tratarea infecţiilor cauzate de bacterii, apare atunci când bacteriile dezvoltă mecanisme care reduc eficacitatea lor sau fac utilizarea lor ineficientă. Atunci când rezistenţa antimicrobiană apare la animale şi produsele alimentare, poate compromite tratamentul anumitor boli infecţioase la om.
Cercetătorii au evaluat riscurile la care se expun oamenii în contact cu tulpinile bacteriene producătoare de două tipuri de enzime: beta-lactamaze cu spectru extins şi beta-lactamaze de timp AmpC. S-a constatat că aceste enzime anulează efectul antimicrobienilor, cum ar fi penicilina şi cefalosporina, care sunt definite ca substanţe extrem de importante atât pentru medicina umană cât şi cea veterinară.
Experţii EFSA au ajuns concluzia că aceste enzime sunt capabile să producă diferite bacterii, cel mai adesea Escherichia coli (E. coli) şi Salmonella. Aceste tulpini bacteriene rezistente au fost descoperite cel mai frecvent la puii de găină vii şi carnea de pui, ouă şi alte produse de pasăre.
Experţii au concluzionat că reducerea tratamentelor antimicrobiene la produsele alimentare de origine animală trebuie să fie o prioritate pentru Uniunea Europeană întrucât aceste tulpini bacteriene sunt de multe ori rezistente la medicamentele utilizate în mod obişnuit de medicii veterinari. De asemenea, s-a ajuns la concluzia că un factor de risc suplimentar este comerţul extensiv cu animale din interiorul statele membre.